NEIL JORDAN

Oscarovac i redatelj ‘Intervjua s vampirom‘ u Zagrebu govori o svojoj novoj knjizi

Neil Jordan

 Valerie Macon/AFP
U Knjižnici Bogdana Ogrizovića održat će se preko zooma razgovor s irskim piscem u sklopu predstavljanja njegovog romana ‘Utopljeni‘

Roman Utopljeni poznatoga prozaika i još poznatijega scenarista i redatelja Neila Jordana izrazito je uspjela slitina različitih filmskih i književnih žanrova, tendencija i odlika. Nalik na filmove Šesto čulo, Vrtoglavica i Prozor u dvorište, ovo djelo spaja noir, psihološki triler, horor, filmove detekcije, filmove proganjanja i misterij gubitka kontrole.

Jonathan je engleski privatni istražitelj koji sa ženom i kćeri živi u neimenovanu suvremenom gradu čije se koordinate nalaze negdje na ugarskom dijelu nekadašnje Austro-Ugarske. Upravo u vrijeme u koje u tom gradu započinju socijalni nemiri, prosvjedi i val nasilja, on istražuje slučaj davno nestale djevojke i, proganjan bračnom i životnom krizom, polako se počinje gubiti u kolopletu kaosa, anarhije, onirizma i manirizma...

" 'Utopljeni' je moćna studija o psihologiji ljubomore i ljudskog straha od osuđivanja. To je, također, roman o sudbini i sreći te milosti koja izranja iz mašte. Knjiga je nadrealna, dojmljiva i puna iznenađenja te nudi izrazito napeto propovijedanje i spretne likove", piše The Guardian. "Jordan je izvrstan u anatomiji ljubomore. Ovaj metafizički triler s nadnaravnim obratom, u kojem je raspoloženje ono što je najupečatljivije, evocira osjećaj odsutnosti i gubitka.", smatra Times Literary Supplement.

Nalik na esteticističke romane ovo je djelo u svojoj izvedbi pripadno prozama simbolizma, secesije, fin de sièclea. Sve je tu: maglovitost, koprena, somnambulizam, opijenost gradom, arhitekturom, ulicama i dvorištima, (barokna) glazba, atmosfera zalaska i propadanja, fantastika, odrazi i obrisi, simboli, lik društvenog autsajdera kojega nešto metafizičko progoni i nadilazi. Jordanov roman pisan je jednostavnim, preciznim i lijepim jezikom, ispunjen je sjajnim lirskim pasažima, sadrži zanimljivu priču kojoj ne škodi ni učinak déjà vua, nego podcrtava citatnost, a osobita su vrijednost filmični, brzi i živi dijalozi, oslobođeni okova navodnika. Ukratko: misterij, ali misterij dobro pisane književnosti.

image

Knjiga Neil Jordan

Naklada Ljevak

20. prosinca s početkom u 19:30 i u Knjižnici Bogdana Ogrizovića održat će se razgovor s irskim piscem u sklopu predstavljanja njegovog romana "Utopljeni". Razgovor će voditi Vlatka Kolarević. Autor će se u program uključiti preko platforme Zoom, a predstavljanje možete pratiti preko YouTube kanala Naklade Ljevak.

Neil Jordan rodio se 1950. u Sligu. Njegova prva zbirka kratkih priča Noć u Tunisu osvojila je 1979. Guardianovu nagradu za najbolju prozu, a među njegovim kasnijim romanima još su i The Past, Sunrise with Sea Monster, Shade i Mistaken, odreda popraćeni pohvalama kritike. Jordan je režirao film Intervju s vampirom temeljen na književnom predlošku Anne Rice. Filmovi koje je napisao i režirao dobili su brojne nagrade, među kojima su i Oscar (Plačljiva igra), Zlatni lav u Veneciji (Michael Collins), Srebrni medvjed u Berlinu (Mali mesar) i više nagrada BAFTA (Mona Lisa, Plačljiva igra i Kraj ljubavne priče).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 10:45