ADAM HIGGINBOTHAM

Osjećao je da priča o Černobilu nije do kraja ispričana, i krenuo u 13-godišnje istraživanje

Znak za radioaktivnost u Černobilu

 Juliet Ferguson/Alamy/Profimedia
Knjigu ‘Ponoć u Černobilu‘ izdao je nakladnik Znanje. Autor istraživanje temeljii među ostalim i na iščitavanju nekad tajnih arhiva

Iako je od strašne nuklearne katastrofe prošlo gotovo četrdeset godina, interes za Černobil ni danas ne jenjava. Ime Černobila i dalje je dio kolektivne svijesti, a tema je nedavno popularizirana i zahvaljujući uspješnoj HBO miniseriji istog imena.

image

Ponoć u Černobilu

Promo

Knjiga 'Ponoć u Černobilu' britanskog novinara Adama Higginbothama osvjetljava događaje vezane za nuklearnu nesreću u Černobilu 1986. godine te rezultate i posljedice jezivih događanja.

"Ponoć u Černobilu" odlična je i zapanjujuća knjiga pisana vješto i strastveno. To je priča o oholosti, prokletoj ambiciji, šefovima komunističke partije, nesretnim inženjerima, žrtvama i negativcima, konfuziji i pokušaju zataškavanja te prikrivanja", opisao je The Guardian knjigu Adama Higginbothama.

Higginbotham, bivši izvjestitelj za The Sunday Telegraph Magazine, svoje djelo temelji na trinaestogodišnjem istraživanju, iščitavanju nekad tajnih arhiva te intervjuima svjedoka. Knjiga je kruna dugogodišnjeg, iscrpnog rada ovog upornog britanskog novinara.

Autor otkriva da se u ovu temeljitu novinarsku avanturu upustio kako bi pomoću sjećanja svjedoka rekonstruirao priču na način na koji to dotada još nitko nije učinio. Osjećao je da nije ispričana cijela priča pa ju je odlučio popuniti mrežom detalja pomoću koje je, kaže, uvidio dublju stvarnost priče te se odmaknuo od propagande Zapada.

"Ta zastrašujuća knjiga razotkriva posljedice sovjetske tajanstvenosti oko Černobila koji je sedamdesetih godina predstavljao tehnološki optimizam te je trebao proslaviti sovjetsko nuklearno inženjerstvo diljem svijeta" piše New York Times, no zatim uvodi kontrastni dio tog idiličnog prikaza:"U pozadini su bili konstantni strah od poniženja te potreba da nuklearna snaga postane izvor ekonomskog uspjeha i prestiža", dodaje New York Times.

Higginbotham čitatelju predstavlja pozadinu priče, upoznaje ga s činjenicama koje su vodile u tragediju tog nekada idilično lijepog i opskrbljenog područja, a zatim pomoću iskustava svjedoka, koji su iz prve ruke mogli potvrditi razvoj događaja te noći, gradi kompletnu sliku o svemu što su stanovnici izgubili. A izgubili su mnogo. Jer posljedice nisu bile samo zdravstvene prirode. Nepovratno je izgubljen i jedan način života, o čemu su posvjedočili razni sugovornici. Neke je, kaže autor, bilo teže navesti da mu se povjere jer su ti događaji bili dio njihove poslovne tajne. Drugi su, pak, rado govorili o iskustvima koja dotada nikada nisu imali prilike podijeliti. Higginbotham, dodaje The Guardian, daje prostor i herojima koji su u trenucima iznimnih izazova pridonijeli evakuaciji ljudi, ali i onim individuama koje su hrabro lovile istinu i razotkrivale nepoznate informacije skrivene iza cenzure, lažnih vijesti i tajni.

Na pitanje o ulozi nuklearne energije autor knjige o černobilskoj katastrofi ne pribjegava pesimizmu. Odbaciti nuklearnu energiju u budućnosti bilo bi poput odbijanja vožnje prekomorskim brodom zbog potonuća slavnog Titanika, kaže. Ipak je tehnologija kroz godine uvelike unaprijeđena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:34