ADANIA SHIBLI

Otkazana je ceremonija dodjele nagrada na Sajmu knjiga u Frankfurtu, za palestinsku autoricu

Adania Shibli

 Marco Destefanis/Alamy/Alamy/Profimedia/Marco Destefanis/alamy/alamy/profimedia
Knjiga, na engleskom nazvana ‘Minor Detail‘, temelji se, kako navodi izdavač, ‘na istinitoj priči o silovanju i ubojstvu palestinske djevojčice 1949. godine od strane izraelskih vojnika‘

"Ceremonija dodjele nagrade koja se planirala u čast knjizi palestinske autorice Adanie Shibli na Sajmu knjiga u Frankfurtu sljedeći tjedan otkazana je bog rata u Izraelu", javio je Litprom, njemačko književno udruženje koje dodjeljuje književnu nagradu. Knjiga, čiji je engleski naslov "Minor Detail" temelji se, kako piše izdavač Berenberg Verlagu "na istinitoj priči o silovanju i ubojstvu palestinske djevojčice 1949. godine, od strane izraelskih vojnika". Verzija na njemačkom jeziku prevedena s izvornog arapskog objavljena je 2022., a prethodni engleski prijevod bio je nominiran za Nacionalnu nagradu za knjige 2020. i Međunarodnu nagradu Booker 2021.

Kontroverza je u Njemačkoj započela već ljetos kada je Ulrich Noller, dao ostavku u žiriju, radi odluke da se da nagrada ovom djelu. Književni kritičar njemačkih novina "Die Tageszeitung" dao je ostavku jer knjiga "ocrtava Izrael kao mašinu koja ubija". Drugi su članovi žirija knjigu hvalili.

Juergen Boos, koji je na čelu Sajma knjiga u Frankfurtu, oštro je osudio "teroristički napad Hamasa na Izrael. Naše su misli sa žrtvama, njihovom rodbinom i svima koji pate u ovom ratu", kako piše The New York Times.

Sajam traje do 18. do 22. listopada, a iz Litproma poručuju da traže "pogodan format kako bi se održala ceremonija nakon što se završi sajam".

Sajam knjige u Frankfurtu jedan je od najvećih sajmova na svijetu. Primarno je poslovne naravi, prodaju se prava, prezentiraju trendovi u izdavaštvu (od kulturoloških, političkih pa do komercijalnih), ostvaruju se kontakti s tiskarama i logistikom za knjige, prate se novosti u svijetu dizajna, ilustracije i sl.

Svake godine imaju zemlju domaćina, ove je godine to Slovenija.

Slovenski program uključuje razne panele od kojih se posebno ističu: „Deep Reading – Reading in the Age of Screens“ i „Publishing in Small Book Markets“, a nedavno smo, podsjetimo, objavili i njihov Manifest o čitanju, podsjetimo,

Iz HGK-a su poslali priopćenje: "I ove godine nacionalni nastup nakladnika na najvećem sajmu knjiga - Frankfurtskom sajmu knjiga, koji se održava od 18. do 22. listopada, organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK uz potporu i financiranje Ministarstva kulture i medija.

Četrdesetak hrvatskih nakladnika predstavit će se na 40 m2 izlagačkog prostora (Hala br. 4) novijom produkcijom beletristike, publicistike, dječje knjige, poezije i stripa te odabrani ilustratori.

"Od Frankfurtskog sajma knjiga ne postoji bitnije mjesto za promociju kulture jedne zemlje, ali i zemlje općenito jer od knjige transmedijalno nastaju i drugi kulturni proizvodi; kazališne predstave, dugometražni i dokumentarni filmovi, ilustracija, afirmacija umjetnika i vizualne kulture itd.", kaže Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a.

Naši autori i djelatnici kulturne industrije knjige koji nastupaju u službenom programu sajma su: Anita Peti Stantić, Martina Vidaić, Ivana Sajko, Maša Kolanović, Snježana Berak i Alida Bremer, dok će se nacionalnom štandu dodatno predstaviti Dino Pešut te Ivan Sršen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:09