UBOJSTVO BODULA

'OTOK POVRATKA' PETERA MAYA Kako utkati elemente povijesnog romana u napeti moderni krimić

Iza Petera Maya (r. 1951) stoji 25 žanrovskih romana, a prvi je objavio prije ravno četrdeset godina (The Reporter 1978). Neki od njih pripadaju višeknjižjima s istim junacima, poput Lewis trilogije, u kojoj detektiv Fin Macleod istražuje ubojstva na otoku Lewisu.

Predmetnuti krimić “Otok povratka” (Entry Island, 2014; prev. Predrag Mavar) događa se na otoku Entry, u Kanadi. I pripada među devet “samostojećih” Mayevih naslova. Njegov siže vrlo je jednostavan.

Devet istražitelja montrealske policije dolazi zrakoplovom na otok Entry, u zaljevu sv. Lovre, kako bi istražili ubojstvo Jamesa Cowella, vlasnika brodova za ulov jastoga. Riječ je o otočiću sa svega 130 stanovnika, uglavnom škotskog podrijetla, među kojima je ubijeni najbogatiji. Entry je trajektnim i avionskim vezama povezan sa susjednim otocima.

Slučaj se doima jasnim i zapravo riješenim, zato što je lokalna policija pronašla pokraj žrtve jedino njegovu suprugu Kirsty Cowell. Samo jedan od montrealskih detektiva, Sime Mackenzie, koji je upravo zadužen za intervjue s osumnjičenima, vjeruje da je supruga ubijenog nevina. Ali, njega kolege drže nepouzdanim, zato što pati od kronične nesanice. K tome, osjetljiv je na svoju bivšu ženu Marie-Ange, koja u istoj istražiteljskoj ekipi radi kao forenzičarka.

Detektiv Mackenzie šokiran je kada otkriva da njegov prsten, od onog famoznog karneola, koji je proslavio Dragutin Tadijanović, pjesmom “Prsten”, ima na sebi ugraviran isti grb kao i privjesak gospođe Cowell. Njoj ga je ukrao bolesni otočki ridikul i ubacio u svoju stropnu skulpturu. To je detektivu, uostalom, otkrila sama gđa. Cowell.

Postoji, dakle, razlog više da je odnekuda poznaje, što mu se učinilo od prvog trenutka kad ju je ugledao. Ovakvu jednostavnu sponu pisac Peter May iskoristio je da bi u krimić upleo jednu vrstu povijesnog romana, koji u pojedinim, razmaknutim poglavljima napetog krimića pripovijeda o zbivanja na škotskim Hebridima u dalekoj prošlosti.

Riječ je o ljubavnoj priči dvoje, tako reći romantičnih junaka: kćerke zemljoposjednika Guthriea i junačkog sina siromašnih zakupnika njegove zemlje. Simon je živio u selu Baile Mhnais a Ciorstaidh u dvorcu Ard More na brijegu, na zapadnoj obali otoka Lewis i Harris, koji pripada škotskim Vanjskim Hebridima.

Spojila ih je nesreća: tražeći liječnika za svoju majku, koja je rađala, dječak je pronašao ranjenu djevojčicu pokraj prevrnutih kola. Odnio ju je do dvorca i tako joj je spasio život. Poslije im se desila ljubav. Kada je zemljoposjednik počeo istjerivati siromašne stanovnike sela iz njihovih kuća, djevojka i mladić odluče pobjeći u Ameriku. Ali, pored broda, na obali razdvoji ih “usamljena gomila” i osudi na rastanak. Mladić je odjedrio, a djevojka ostala.

Po svemu sudeći, Mackenzie i pritvorena gđa. Cowell mogli bi biti potomci junaka tih povijesnih fragmenata, koje pripovijeda Simon u starim danima. Tim više što je detektiv, napokon, shvatio da osumnjičenu poznaje sa slike tog svog pretka, koji je postao uspješan slikar. Naslikao je svoju škotsku ljubav koju, čini se, nije sreo poslije rastanka, iako ga je ona tražila kada je, kasnije doplovila u Kanadu.

U cijepnu podlogu krimića, Peter May utkao je fragmente povijesnog romana i dobio sasvim drugačiju, samosvojnu cjelinu. Pritom, nije zaboravio na osnovni rasplet, koji po običaju ne smijem otkriti. U Cowellovu smrt bio je upleten, naime, imućan bračni par sa susjednog otočića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:38