SIMBOLIČKI ČIN

OTPISANE Prikupljanje knjiga koje su 90-ih nasilno izbačene iz knjižnica

 Goran Šebelić / CROPIX
Izložba/akcija uključuje radove i performanse umjetnika Antonia Grgića, Siniše Ilića, Božene Končić-Badurine, Siniše Labrovića i Luize Margan

Devedesetih je u Hrvatskoj iz školskih, tvorničkih, javnih i specijalnih knjižnica, bivših domova JNA, društveno-političkih organizacija i privatnih biblioteka zbog ideološki nepoćudnog sadržaja, zbog ćirilićnog pisma kojim su pisane, zbog etničke ili političke pripadnosti autora, uklonjeno i uništeno mnoštvo knjiga koje su završile u kontejnerima, na ulici, ili u reciklaži.

Zagrebačka Galerija Nova priprema izložbu/akciju s pozivom za prikupljanjem i skeniranjem tih knjiga nasilno izbačenih iz knjižnica, koje će se zatim moći čitati i dijeliti na stranici: www.otpisane.org

'Otpisane' se temelji na podacima o uništavanju knjiga u Hrvatskoj devedesetih koje je Ante Lešaja sabrao u knjizi 'Knjigocid – uništavanje knjiga u Hrvatskoj devedesetih' (Profil &. SNV, Zagreb, 2012).

Lešaja: Devedesetih smo uništili 2,8 mil. ‘nepoćudnih’ knjiga

Kako ističu organizatori ove akcije, izložba/akcija 'Otpisane, povodom 20. godišnjice Oluje' vraća izbacivane knjige u javni arhiv dostupan svima. Jasno je da umjetnost sama ne može preokrenuti posljedice političkih zbivanja i vojnih akcija po živote i sudbine pojedinaca, ističu organizatori, ali može biti djelatna unutar područja kulture. Prikupljanje i digitaliziranje knjiga, njihovo arhiviranje i diseminacija simbolički su čin kojim hrvatska kulturna javnost prihvaća i svoj dio odgovornosti, navodi se u priopćenju.

Izložba/akcija napravljena je u suradnji s projektom Javna knjižnica koji vode Marcell Mars i Tomislav Medak. Projekt tematizira ideju javne knjižnice kao institucije općeg prava na znanje, izuzetka od tržišta i društvene solidarnosti koja je, kao i mnogi drugi javni i zajednički resursi, podvrgnuta intenzivnoj komercijalizaciji i pritiscima koji ukidaju prostor zajedničkog. Osim dokumentarnih materijala, prikupljenih "otpisanih" knjiga i skenera za njihovo digitaliziranje, izložba/akcija uključuje radove i performanse umjetnika Antonia Grgića, Siniše Ilića, Božene Končić-Badurine, Siniše Labrovića i Luize Margan.

Otvorenje i početak prikupljanja knjiga održava se u Galeriji Nova u četvrtak 18. lipnja u 20 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:11