KOSTA NIKOLIĆ

‘Ova knjiga hrvatskoj javnosti donosi posve drugačiji pristup tra­gičnim događajima s početka 1990-ih‘

Kosta Nikolić

 Fraktura/
Osim knjige Koste Nikolića ‘Krajina‘, u knjižarama su i knjige Dražena Katunarića, Georgea R.R. Martina...

Među novim naslovima na policama knjižara našle su se, među ostalim, nova knjiga bugarske autorice Kapke Kassabove, roman autorice serijala o Bridgertonovima Julije Quinn i fantastični roman slavnog pisca Georgea R. R. Martina.

Kosta Nikolić

Krajina 1991. - 1995.

Knjiga je to koja donosi hrvatskoj javnosti drugačiji pristup tra­gičnim događajima s početka 1990-ih. Autor se ne upušta u ideološka tumačenja, nego dosljedno citira dokumente iz svih relevantnih izvora, hrvatskih, srpskih i međunarodnih. (Fraktura)

Kako navode iz Frakture: "Knjiga Koste Nikolića Krajina 1991. – 1995. donosi hrvatskoj javnosti novi i drugačiji pristup tragičnim događajima s početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Narav pobune srpskih nacionalista u Hrvatskoj, koji su osnovali i neko vrijeme održavali zasebnu političku tvorevinu, kao i narav novog poretka u samostalnoj Hrvatskoj obje su suprotstavljene strane primorale na isključivost. Ideologija obaju režima bila je slična i težila je etnički homogenom prostoru. Kosta Nikolić u Krajini 1991. – 1995., međutim, ne upušta se u ideološka tumačenja. Ideologije, samim time i jednostranosti, u javnom prostoru ima dovoljno i previše. Nikolić dosljedno i uporno citira dokumente iz svih relevantnih izvora, hrvatskih, srpskih i međunarodnih. Obilje citata ne narušava dramaturgiju knjige. Naprotiv. Citati, posebno kada je riječ o dijalozima glavnih aktera, razotkrivaju njihove motive, metode i osobni stil, napose njihovu grotesknost, bolje nego bilo kakva politološka, sociološka ili historiografska analiza. Upućuju na njihove strahove i opsesije, bešćutnost, nezainteresiranost za ljudske sudbine i spremnost na počinjenje zločina, ali i na zbunjenost, nemoć, uzaludne, premda nerijetko i iskrene pokušaje međunarodnih faktora da se krvoproliću stane nakraj i pronađe političko rješenje za jedan anakroni sukob koji se odvija u vrijeme europskog trijumfa liberalne demokracije. Hrvatska javnost, navikla na jednostranu, mitološku percepciju događaja s početka devedesetih godina, ima priliku, u skladu s drevnim načelom rimskog prava, čuti i drugu stranu, ali ne i jednostranu mitologiju drugog predznaka. Krajina 1991. – 1995. Koste Nikolića uravnotežen je, dokumentima potkrijepljen prikaz jedne tragedije, a više od svega povod za smiren, sućutan i pomirljiv dijalog".

image

Kosta Nikolić

Fraktura/

Kapka Kassabova

12 minuta ljubavi: priča o tangu

Poput "Granice", i ovo je pu­topisni vremeplov kroz osobnu istraživačku pustolovinu. U "Pri­či o tangu" putujemo od Novog Zelanda do Argentine te svih drugih stanica koje je tango u svojoj stogodišnjoj povijesti obilježio. (prev. Magdalena Vračarić, OceanMore)

image

Kapka Kassabova

Oceanmore/

Dražen Katunarić

Što mi je šaputao Zeus

Dražen Katunarić rapsodijski, pitko i lepršavo propituje i preispituje koliko je antičkoga, mitskoga zapravo ostalo – u nama i oko nas. I mogu li tajne koje je autoru šaputao Zeus pomoći suvremenom čitatelju da se suoči sa svakodnevnim pitanjima. (HDP)

image

Dražen Katunarić

Hdp/

Bernhard Schlink

Unuka

U ljeto 1964. zaljubljuju se studentica iz Istočnog Berlina i student iz Zapadnog Berlina. On joj pomaže pobjeći u Zapadni Berlin. Tek nakon njezine smrti sedamdesetogodišnjak otkriva ono što mu je žena prešućivala cijeli život... (prev. Helen Sinković, Petrine knjige)

image

Bernhard Schlink

Petrine Knjige/

Julia Quinn & Shonda Rhimes

Kraljica Charlotte

Prequel serijala "Bridgerton" koji se fokusira na ranu ljubavnu priču kraljice Charlotte i kralja Georgea III. Prema romanima Julije Quinn na Netflixu se prikazuje serija "Bridgerton" koja, sa 70 milijuna gledatelja, obara sve rekorde. (prev. Vesna Valenčić, Mozaik knjiga)

image

Kraljica Charlotte

Mozaik Knjiga/

George R. R. Martin

Ledeni zmaj

Fantastični roman objavljen 1980., koji je George R. R. Martin ponajprije namijenio djeci i mladima, a koji je najavio veličanstveni serijal "Pjesma Leda i Vatre" prema kojem je snimljena HBO-ova popularna serija "Igra prijestolja". (prev. Marko Maras, Lumen)

image

Ledeni zmaj

Lumen/
image

George R. R. Martin, prikazivanje HBO Maxove "Kuće zmajeva"

Jon Kopaloff/Getty Images/Profimedia/Jon Kopaloff/getty Images/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 23:29