THE MISTER

'OVO JE PEPELJUGA 21. STOLJEĆA' Novi roman E. L. James bez sado-mazo seksa koji ju je proslavio

E. L. James
 REUTERS
Hit književnica novim uratkom gradi ozbiljniju karijeru

E. L. James ima novi roman. Ponovno je riječ o ljubavnoj priči, no ovoga puta u njoj nema sado-mazo erotike između studentice i poslovnog čovjeka koja je autoricu trilogije “50 nijansi sive”, “Pedeset nijansi mračniji” i “Pedeset nijansi slobodniji” učinila globalno poznatom.

“The Mister”, njezin prvi novi naslov otkad je postala svjetski fenomen uspjeha, toliko da su se njome bavili sociolozi i teoretičari književnosti, to štivo koje je prije koji dan izašlo za tržišta Velike Britanije i SAD-a, nada se James, donijet će joj i novu fazu u njezinoj karijeri. Želi odmak od niše u kojoj se proslavila i koju je financijski krajnje uspješno kapitalizirala.

opasna prošlost Priča kojom se bavi u petstotinjak stranica debelom romanu “The Mister” smještena je u suvremeni London, u ruralni Cornwall na istoku Engleske, ali dijelom i na Balkan; govori o lordu Maximu Trevelyanu, bogatom britanskom aristokratu koji se zaljubljuje u lijepu i misterioznu kućnu pomoćnicu, Albanku Alessiju Demachi. Kasnije se doznaje da je riječ o ženi teške, opasne prošlosti. Erica Leonard James kaže da je riječ o “Pepeljugi 21. stoljeća”. Izdavač Vintage Books knjigu najavljuje kao “erotsku ljubavnu priču” o seksu, bogatstvu i životnim zadovoljstvima mladog i privilegiranog engleskog aristokrata koji rijetko da ikada spava sam.

Lord je doživio obiteljsku tragediju i nakon toga našao se u ulozi s kojom se teško nosi, a prema mladoj Albanki razvija strast kakvu nikada nije osjetio.

Radeći na romanu, E. L. James dva puta je putovala u Albaniju, provodila tamo duge vremenske intervale. Novinar New York Timesa, kojega je primila nedavno na razgovor u njezinoj kući u Londonu, opisuje da je autorica u međuvremenu skupila cijelu malu knjižnicu naslova o Albaniji, uključujući i albanski rječnik, potom neka izdanja koja govore o albanskim običajima i tradicionalnim zakonima, kao i o tamošnjem podzemlju i kriminalnom miljeu. Alessija Demachi žrtva je trgovine ljudima, putovnica joj je oduzeta, za vratom joj dišu albanski kriminalci, ima i nasilnog oca te nasilnoga bivšeg zaručnika. Tako su glavni likovi moćan britanski lord i vrlo ranjiva strankinja.

U novom romanu James se, pričajući o ljubavnom zapletu, bavi i temama ekonomske nejednakosti te zabetoniranih društvenih odnosa koji je podržavaju, piše o neprilikama ilegalnih doseljenika, opisuje poziciju žene u konzervativnom društvu, načine na koje društvo i državne institucije idu u koristi bogatih, a ne onih potrebitih. Te teme su danas prilično izražene u britanskom društvu u kojem je Brexit pokazao podjele vezane uz klasu, rasu i osjećaj britanskog identiteta. James kaže da je i sama posljednjih godina postala prilično okupirana njima, posebno otkad je i za nju posve neočekivano globalnim uspjehom “50 nijansi sive” i njegovim nastavcima postala imućna, pa sad iz prve ruke vidi kako je društvo strukturirano tako da često pomaže bogatima da postanu - još bogatiji.

Gorljivo je zagovarala ostanak Britanije u Europskoj uniji. O tome je pisala puno i vrlo otvoreno, makar svjesna da time ponešto riskira izgubiti dio obožavatelja, svoje čitateljske publike. O Brexitu i pitanjima vezanima uz ono što on donosi puno je govorila i u intervjuima koje je u povodu novog romana dala francuskim i nekolicini skandinavskih medija.

Kaže da ljudi ne vole slušati mišljenja uspješnih, sredovječnih, pretilih žena, to ih, komentira dalje - lako tjera u bijes.Unatoč uspjehu, uspjela je sačuvati privatni život. Nerado daje intervjue, tek onda kad vezana obavezama prema izdavaču i projektu doista mora.

postala nevidljiva Rijetko je prepoznaju na ulici. Njezino je mišljenje da kao sredovječna žena manje-više svagdje prolazi gotovo nevidljiva, aludirajući da je većina sredovječnih žena - nevidljiva. Brine hoće li je sad novi roman previše izložiti javnosti. Nema tome dugo da ju je na ulici zaustavio obožavatelj. Drži to lošim znakom. “Pomislila sam da me je opet previše u medijima”, kaže.

Knjige što prate odnos Anastasije Steele i Christiana Greya, trilogija “Pedeset nijansi sive” prodana je u više od 100 milijuna primjeraka, prevedene su na pedesetak jezika, među ostalima i na, primjerice, mongolski, arapski, vijetnamski... Značajan dio autorica je zaradila od prodaje prava na nezamisliv niz predmeta koje danas nose “50 nijansi” logo - od vina do bičeva, vibratora i lisica, a kreiranje nekih od tih predmeta osobno je nadgledala. Čak je licencirala i “50 nijansi” plišanog medu koji ima lisice, a na očima nosi povez.

Teško je predvidjeti hoće li se čitateljima naviklima na priče nabijene sado-mazo erotikom svidjeti novi roman E. L. James. Makar su, primjerice, Stephenie Meyer i J. K. Rowling, s veličinom čijeg se uspjeha može uspoređivati i komercijalni uspjeh James, uspješno otišle u drugi žanr, uspjele su se maknuti od tema fantazije.

“Imam puno ideja, a svi mi govore da se bavim onim čime sam se bavila posljednjih deset godina”, požalila se James. No, bavila se ona novim nastavcima “Pedeset nijansi sive” ili ne, ta priča ima svoje daljnje ekstenzije, na portalima poput fanfiction.net obožavatelji pišu i stavljaju tisuće priča koje su bazirane na “Pedeset nijansi sive”. Autorica kaže da to ne čita. “Ti likovi”, komentira, “kao da sada pripadaju svakome.”

E. L. James nekoliko je desetljeća radila kao producentica za BBC i nekoliko drugih kompanija. Odrasla je u Buckinghamshireu,

I njezin je otac radio na BBC-ju, kao snimatelj; majka, emigrantica iz Čilea, bavila se prodajom.

vrlo loši pokušaji Spisateljica je studirala povijest na Sveučilištu Kent. 32 je godine u braku s Niallom Leonardom, scenaristom i piscem koji je, dok se ona, istražujući za novi roman u Albaniji, bavila proučavanjem albanske kulture i društva, naučio kuhati albanska jela.

James, majka dvojice sinova koji su danas u ranim dvadesetima, za sebe kaže da je oduvijek pokušavala pisati, ali da je sve što bi napravila bilo - vrlo loše. Čitajući Stephenie Meyer, “dogodilo” joj se da je napisala “Pedeset nijansi sive”. Ostalo je sve poznato...

Pedesetšestogodišnja spisateljica govoreći o svom životu ističe da više nema hobi. Bavi se ili pisanjem ili razvijanjem biznisa, prodajom raznih predmeta i projekata koji su vezani uz njezine knjige. “Nekad je pisanje bilo moj hobi. Definitivno trebam naći neki hobi za sebe...”, zaključuje. Zadnjih osam godina njezin se hobi pretvorio u milijarde dolara vrijednu franšizu koja se temelji na slavnoj trilogiji, a James se od anonimne žene koja je na internet stavljala svoje priče o požudi postala čelna osoba koja vodi biznis što prodaje seksualnu fantaziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:33