ODLAZAK KULTNOG GRAFIČARA

Ovo su naslovnice naljepših priča koje smo svi čitali kao djeca. Njihov autor je preminuo, što znamo o njemu?

Naslovnice Branka Vujanovića

Ilustracije Branka Vujanovića krasile su knjige kao što su ‘Grga Čvarak‘ Ratka Zvrka i ‘Strah u Ulici lipa‘ Milivoja Matošeca

Hrvatski slikar i grafičar Branko Vujanović umro je u 87. godini života. Umjetnik rodom iz Zagreba, koji je ilustracijama i naslovnicama za biblioteku "Vjeverica" nakladničke kuće Mladost, bio dio života brojnih čitatelja, rođen je 1937. godine, a 1965. je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (I. Šebalj), gdje je završio i specijalni tečaj grafike kod Marijana Detonija. Koristeći klasične grafičke tehnike poput drvoreza i linoreza stvarao je nadrealne prizore naglašene narativnosti i simboličnosti. Bavio se i crtežom te akvarelom, ilustriranjem knjiga te grafičkim oblikovanjem, a izdao je i brojne grafičke mape i bibliofilska izdanja.

image

Bambijeva djeca, Biblioteka Vjeverica

/Press
image

Strah u Ulici lipa, Biblioteka Vjeverica

/Press

Njegove ilustracije su krasile knjige kao što su "Bambijeva djece: jedna obitelj u šumi" Felixa Saltena (Mladost, 1968.), "Branka" Augusta Šenoe (Alfa, 1998.), "Četiri dječaka i jedan pas" Božene Loborec (Mladost, 1973.), "Dječak sa Sutle" Milivoja Matošeca (Mladost, 1975.), "Djedica pričalo i čarobni vrutak" Anđelke Martić (Mladost, 1977.), "Grga Čvarak" Ratka Zvrka (Mladost, 1967.), "Joža" Milivoja Matošeca (Mladost, 1983.), "Miško: pripovijesti iz životinjskog svijeta" Vlatka Šarića (Mladost, 1973.), "Mama, kome on to priča!" Marina Zurla (Mladost, 1977.), "Pirgo" (10. prerađeno izdanje) Anđelke Martić (Mladost, 1976.), "Pustolovine Toma Sawyera" Marka Twaina (Mladost, 1990.), "Strah u Ulici lipa" Milivoja Matošeca (Mladost, 1968.), "Ratne šljive" Zvonimira Majdaka" (Školska knjiga, 1982.), "Zlatni danci: istina i priča" (četvrto prerađeno izdanje, 1. izdanje u ovoj biblioteci) Jagode Truelke (Mladost, 1969.) i druge.

image

Pirgo, Biblioteka Vjeverica

/Press
image

Pustolovine Toma Sawyera, Biblioteka Vjeverica

/Press

Za "Jabukovac", odlomak iz knjige "Vlak u snijegu" Mate Lovraka, radio je linorez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:14