UOČI 56. IZDANJA

OVOGODIŠNJI LAUREATI GORANOVOG PROLJEĆA Rođen u Njemačkoj, odrastao u Požegi, prije desetak godina preselio u Dubrovnik...

Denis Ćosić
 Facebook
 

Gorana za mlade pjesnike ove je godine osvojio 22-godišnji autor Denis Ćosić, za rukopis “Crveno prije sutona”.

Ćosić, rođen u Njemačkoj, odrastao u Požegi, prije desetak godina preselio se u Dubrovnik, tamo su roditelji migrirali u potrazi za poslom. Nagrađenu je zbirku napisao za tri mjeseca intenzivna pisanja u Trstenu. “Pokušavao sam u toj zbirci stvoriti nekakvu simbiozu između moje pripadnosti kontinentu, tj. Slavoniji, i moje pripadnosti Meditaranu, zapravo Dubrovniku i Trstenomu, jer živim na te dvije lokacije. Trsteno ima najstariji europski i jedan od najzanimljivijih svjetskih arboretuma, i on me je inspirirao”, kaže.

Suton i tišina

Ćosićeva je poetika kombinacija nadrealizma i magičnog realizma, cijelom zbirkom, pisanom kao pjesme u prozi, proteže se motiv sutona, smiraja, tišine. “Odgovaralo mi je pisati pjesme u prozi, jer ta forma daje ogromnu mogućnost i slobodu izražavanja. Gledam to kao prijelazni način pisanja jer radim na tome da počnem pisati roman”, komentira autor.

Ove godine dogodilo se da Goran za mlade pjesnike odlazi u ruke već nagrađivanom autoru, jer lani je Ćosić dobio nagradu na pjesničkom festivalu u Drenovcima za rukopis zvan “Neonski bog mržnje”. I Goranovo proljeće i Drenovci su natječaji za pjesnički prvijenac, u propozicijama natječaja stoji da knjiga ne smije objavljena, što je i bio Ćosićev slučaj jer “Neonski bog mržnje” izlazi u svibnju. Ćosićeva zbrika nagrađena u Drenovcima koncentrirana je oko pojma bunta i promišljanja slobode, daje naslutiti u kojim se sve oblicima bunt može realizirati na individualnom i društvenom planu. Primarno se bavi propadanjem Slavonije, napuštanjem tog kraja, industrija je zamrla, poljoprivreda također, u psihološkim stanjima osobe o kojoj piše zrcali se sredina, depresija, anksioznost. Autor kaže da je to “kolektivna šizofrenija prenesena na pojedinca”. Novu Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu tiskanu u dvogodišnjem razdoblju dobila je zbirka “Mehanika peluda” Martine Vidaić. Nagradu dodjeljuje SKUD Ivan Goran Kovačić, ove godine prvi put.

Nagrada se sastoji od skulpture - rada akademskog kipara Igora Rufa, plakete i novčanog iznosa od 10.000 kuna.

Zadar, 070417.
Martina Vidaic, nagradjivana pjesnikinja poezije.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / CROPIX
Martina Vidaić, dobitnica nove Nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu tiskanu u dvogodišnjem razdoblju

Martina Vidaić profesorica je hrvatskog jezika i književnosti iz Zadra. Do sada je objavila tri zbirke pjesama “Era gmazova” (za taj je rukopis nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2011.), “Tamni čovjek Birger” (V.B.Z., zbirka je 2016. bila u finalu nagrade Janko Polić Kamov) te “Mehanika peluda” (HDP). Od 2015. godine sudjeluje u međunarodnom projektu Versopolis koji okuplja pjesničke festivale u cilju promocije perspektivnih europskih pjesnika putem prijevoda i gostovanja.

Četrdeset pjesnika

Pedeset i šesto Goranovo proljeće, najstarija i najznačajnija pjesnička manifestacija u zemlji, održati će se od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli.

Ove godine sudjeluje četrdeset pjesnika iz 14 zemalja. Strani će gosti čitati na njihovim jezicima, uz osigurane prijevode na hrvatski. Posebno će biti predstavljena pjesnička platforma Europske unije Versopolis, posvećena većoj mobilnosti i vidljivosti mlađih evropskih pjesnika, koje je Goranovo proljeće dio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:51