POEZIJA I NAGRADE

Petar Gudelj ovjenčan Goranovim vijencem

 Davor Žunić/CROPIX
Na dodjeli nagrada Goranova proljeća bio je i predsjednik Ivo Josipović

LUKOVDOL - Dodjelom nagrada točno u podne u mjesnom domu u Lukovdolu u nedjelju je otvoreno 47. Goranovo proljeće, najveća i najdugotrajnija pjesnička manifestacija u Hrvatskoj.

Kao što je poznato, Goranov vijenac za cjelokupni pjesnički opus i rad u književnosti ove je godine dodijeljen 77-godišnjem pjesniku Petru Gudelju iz Baške Vode.

Prosudbena komisija jednoglasno je donijela tu odluku uz obrazloženje da je poezija Petra Gudelja jedna od osobitijih i osobnijih pojava u suvremenome hrvatskom pjesništvu.

Nagrada Goran za mlade pjesnike uručena je Ireni Delongi za rukopis “Riječi kupuju zločine koje ćeš počiniti”. Uz nju pohvaljeni su i rukopisi Davora Ivankovca, Gorana Milakovića i Maje Ručević.

Prethodno su nagrade dodijeljene učenicima osnovnih i srednjih škola za najbolje literarne rukopise, a svi su mladi laureati pročitali svoje nagrađene uratke i pokupili ovacije prisutnih, među kojima i predsjednika Ive Josipovića.

Ivica Prtenjača, član odbora i voditelj programa, izjavio je da je najveća vrijednost Goranovog proljeća to što je ta manifestacija opstala u ovim za nju nesklonim i teškim vremenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:33