Kvadratura

Petra Ljevak: Na Zagreb Book Festivalu književnost stavljamo u kontekst društvenih zbivanja

Petra Ljevak

 Ivan Posavec/
Tema ovogodišnjeg festivala koji se održava od 23. do 25. svibnja je "Apokalipsa danas: ili o odnosu prirode i društva"

Unatrag nekoliko godina u niz omiljenih zagrebačkih kulturnih ljetnih događaja uvrstio se i Zagreb Book Festival, koji organizira izdavačka kuća Ljevak. Ovogodišnji festival pod nazivom "Apokalipsa danas: ili o odnosu prirode i društva" održava se od 23. do 25. svibnja, a o tome zašto bismo ga trebali posjetiti govori njegova direktorica Petra Ljevak.

"U pozadini svih problema suvremenog svijeta stoji jedna zajednička briga, a to je pitanje opstanka na planetu Zemlji. Kroz glavne programe ovogodišnjeg festivala otvara se pitanje kakav je odnos ljudi prema okolišu i jesmo li svjesni da je ekologija tema koju možemo pokušati zaobići, no ona neće zaobići nas. Festival donosi oko dvadeset događanja i dovodi četrdesetak autora iz Hrvatske i inozemstva. Mi nastojimo književnost staviti u kontekst aktualnih društvenih zbivanja te kroz programske cjeline spajati književnike, znanstvenike, publiciste i novinare otvarajući mogućnost propitivanja društvenih pitanja iz različitih perspektiva. Također, želimo približiti autore publici, odnosno potaknuti dijalog između njih kroz opuštenu festivalsku atmosferu".

A što od programa nikako ne bismo trebali propustiti?

"Svakako ne propustiti razgovor s našom flamanskom gošćom Rachidom Lamrabet, islandskim piscem i aktivistom Andijem Magnasonom, a ni panelicu o ekofeminizmu i zelenoj poeziji", kaže Ljevak koju smo upitali i kakva je budućnost izdavaštva po njezinu sudu?

"Budućnost knjige oblikovat će dvije sile, a to su tehnologija i čitanost. Dok će tehnologija utjecati na proizvodnju, distribuciju te možda i formu knjige, razina čitanosti uvjetovat će njezin opstanak. A upravo je čitanje knjiga ono na čemu društvo treba zajednički poraditi, i to je ono što mi pokušavamo potaknuti".

I za kraj nas je zanimalo uz kakvu literaturu se opušta jedan knjiški izdavač: "U zadnje vrijeme posebno me imaju knjige 'Stoner' Johna Williamsa, 'Serotonin' Michela Houellebecqa, 'Uspavanka' Leile Slimani i 'Reci to nekome' Rachide Lamrabet".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:04