POEZIJA

Pjesnikinje petkom ispred zagrebačke Bookse: Irena Matijašević i Suzana Matić

Irena Matijašević i Suzana Matić
Pjesničke razgovore Pjesnikinja petkom pokrenula je Monika Herceg, kao i u istoimenom blogu promovira pjesnikinje

Gošće prve tribine Pjesnikinja petkom nakon ljetne pauze, pod naslovom Svjedočenje postojanja, pjesnikinje su i spisateljice Irena Matijašević i Suzana Matić. Razgovor će voditi Monika Herceg ispred Bookse u petak u 20 sati.

Ovo je druga godina održavanja pjesničkih razgovora Pjesnikinja petkom koje je pokrenula pjesnikinja i urednica Monika Herceg, nazvanih prema istoimenom blogu i platformi preko koje promovira žensko stvaralaštvo, fokusirano na pjesnikinje. Na četvrtoj ovogodišnjoj tribini gošće su pjesnikinje i prozaistice Suzana Matić i Irena Matijašević. Tribina je ove godine ugostila pjesnikinje Ines Kosturin i Sanju Domenuš, Olju Savičević Ivančević i Ivanu Bodrožić te Ivanu Buljan Legati.

“Ideja tribine jest da u fokus stavlja stvaralaštvo pjesnikinja, da prostor dobiju i već poznati, priznati glasovi, kao i glasovi koje bismo možda teže zamijetili u našoj produkciji. Tako smo ove godine ugostili pjesnikinje s Banije koje su možda nešto nepoznatije zagrebačkoj publici, kao i neke već priznate autorice. Tribine se bave novim pjesničkim knjigama, stavljajući u međuodnos pjesnikinje i njihove tematske preokupacije”, kaže Monika Herceg.

Nove gošće tribine Pjesnikinja petkom ovoga puta su Irena Matijašević i Suzana Matić, afirmirane pjesnikinje. Iza sebe imaju zavidne spisateljske karijere, ali njihova poezija neprestano ide dalje. U dijalogu će ovoga puta biti njihove posljednje zbirke pjesama – Početak zrelosti te Usnena predaja.

Razgovor će biti usmjeren prema iskustvenom u poeziji, svjedočenju postojanja poezijom, kako piše Irena Matijašević u svojoj posljednjoj zbirci pjesama, Početku zrelosti. S pjesnikinjama će se ponajviše razgovarati o poeziji kao alatu za transfer emocija, o jednostavnosti jezika kao jednom od uvjeta takve poezija te o posljednjim sjajnim pjesničkim knjigama pjesnikinja.

“Obje pjesnikinje naginju pročišćenom jeziku i manjku metaforičnosti, a njihova glavna zajednička karakteristika jest promišljanje pozicije u svijetu te prijenos tih emocionalnih spoznaja, fragmenata postojanja, čitateljima. Još neke teme koje će se otvoriti na tribini su pozicije s kojih se prilazi pisanju, misli o čitatelju koji je s druge strane pjesme, ali i razlike u pisanju poezije i proznih tekstova kojima se obje spisateljice bave”, navodi Herceg.

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:51