7000 IZLAGAČA IZ 113 DRŽAVA

Počinje najveći sajam knjiga: Frankfurt čeka novog nobelovca

 AP Photo/Michael Probst
Frankfurtski sajam i Nobelova nagrada za književnost rijetko se podudare. Procedura za takav slučaj precizno je utvrđena

Najveća svjetska manifestacije posvećena knjizi, Frankfurtski sajam knjiga, službeno se otvara sutra. Brojke o ovoj godini kažu: tijekom pet dana nove će knjige izložiti 7000 izlagača iz 113 država, očekuje se dolazak 300.000 posjetitelja, a zemlja gost je Borgesova domovina - Argentina. Za razliku od gostovanja Katalonije, Turske i Kine, čije su pripreme obilježile dramatične svađe, iz Latinske Amerike zasad nisu pristigle vijesti o disonantnim tonovima.

Stotine milijuna eura

Frankfurtski sajam u prvom je redu poslovni događaj, na kojem se sklapaju poslovi vrijedni stotine milijuna eura, ali malo je vjerojatno da će vrijedni ugovori pronaći mjesto u sajamskim izvještajima. Pričat će se o popratnim sadržajima ili o najzanimljivijima od 2500 događanja posvećenih najnovijim izdavačkim trendovima, novim naslovima, idejama, ali i bolnim točkama suvremenog društva. U sajamskom fokloru sudjeluje i Hrvatska, a u službenoj delagaciji odlaze Sanja Lovrenčić, Ivana Šojat Kuči, Ludwig Bauer, Miro Gavran, Edo Popović, Svjetlan Lacko Vidulić i Goran Matović.

Direktor Sajma Juergen Boos u svojim govorima poziva izdavače da se usredotoče na bit izdavaštva: sadržaj, najavljujući pisce kao jedine, neosporne zvijezde. No, istina je da će ih tek malo dobiti zvjezdani tretman, ove godine rezerviran za pisce kao što su Jonathan Franzen, Bret Easton Ellis, Günter Grass, Ken Follett. Ostalima se monstruozno veliki sajam vrlo lako može pretvoriti u lekciju poniznosti, kako je to lijepo definirao nobelovac Orhan Pamuk.

Jedan pisac u četvrtak će ipak neočekivano postati zvijezda. Naravno, riječ je o ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost. Premda se Frankfurt i objava Nobelove nagrade održavaju u listopadu, rjeđe se dogodi da se u potpunosti podudare. Kad se to ipak dogodi, kao što je slučaj ove godine, procedura je precizno utvrđena, a Nobelova nagrada postaje glavna vijest koja na nekoliko sati zamrzne sva ostala sajamska zbivanja.

Vijest se objavljuje na Plavoj sofi, najprestižnijem sajamskom mjestu za predstavljanje autora, kad točno u 13 sati voditelj kaže: “Upravo smo dobili vijest iz Stockholma da je dobitnik Nobelove nagrade...” i zamoli svog gosta za komentar.

Eco o Doris Lessing

Prije nekoliko godina, kad je Doris Lessing nagrađena Nobelom, čast prvog komentara pripala je Umbertu Ecu. Zainteresirani se potom sele na štand izdavača novopečenih nobelovaca. Nisu svi u stanju improvizirati. Izdavač Doris Lessing, Harper Collins, pola sata nakon objave vijesti častio je šampanjcem i postavio plakate novoj nobelovki u čast.

Izbor Imrea Kertésza 2002. godine zatekao je sve, a Mađarima je trebao cijeli dan da se snađu. Omiljena anegdota vezana je uz nedavno preminulog nobelovca J oséa Saramaga koji je nagradu dobio 1998., iste godine kad je Portugal bio zemlja gost. Slavni je pisac svoje predstavljanje odradio među prvima i uputio se kući. No presreli su ga neposredno prije ulaska u avion i vratili ga na sajam kako bi sudjelovao na konferenciji za novinare.

Dugogodišnji direktor Sajma Peter Weidhaas o tome je kasnije pričao: “Organizirali smo bezbroj konferencija, ali takav broj novinara i televizijskih kamera nikad prije i nikad kasnije nisam vidio.” Neodoljivom šarmu Nobelove čak ni Frankfurt ne može odoljeti.

Deset pisaca o kojima se najviše priča uoči dodjele Nobela i njihovi omjeri na kladionicama

Kenijac Ngugi wa Thiong’o izaziva najveća očekivanja

Dokoni analitičari odluka Švedske akademije prošle godine nagrađenu Hertu Müller nisu spominjali ni u prvih 10 imena.

Poezija, proza ili drama, muškarac ili žena, Europa ili ostatak svijeta - omiljene su dvojbe uoči dodjele Nobelove nagrade za književnost. Što je, uz književnost, presudilo znat ćemo u četvrtak kad tajnik Švedske akademije svijetu obznani tko je ušao u društvo najcjenjenijih književnika svijeta.

Nema uzorka

Nobelov odbor u svojim je odlukama ćudljiv, nominacije su tajne, tako da se o mogućim laureatima doista može samo nagađati. Dodatnu zbrku stvara i to što se u logici Nobelova odbora teško može naći pravilan uzorak jer, odlučujući o laureatu, uz kvalitetu opusa, čini se, vodi računa o rodu i rasi, zemlji iz koje kandidat dolazi, političkim preferencijama, trenutnoj političkoj klimi i prethodnim dobitnicima.

Ili, barem tako izgleda prema naknadnim interpretacijama. Nepredvidljivost Akademije iskoristila je sportska kladionica Ladbrokes koja posljednih par godina nudi izbor mogućih kandidata.

Dylan loše stoji

Prošle godine njihov favorit je bio Amos Oz (1:4), a Herta Müller nije ušla ni među prvi dvadeset (1:50). Godinu prije favorit je bio Claudio Magris, a ove godine čast je pripala kenijskom piscu Ngugi wa Thiong’o, dok najmanje šanse ima Bob Dylan (1:150).

Kladioničarska previđanja samo su jedan od zabavnih aspekata nagrade.

Ngugi wa Thiong'o

Kenijski romanopisac i teoretičar koji je 22 godine, od 1982. do 2004., živio u egzilu u SAD-u. Startao je s omjerom 1:75 i dospio na prvo mjesto. Sigurno je to sramota, ali malo tko je dosad čuo za njega.

CorMac McCarthy

Ugledni i nagrađivani američki pisac koji je svjetski poznat postao romanom “Cesta”. Harold Bloom smatra ga jednim od velike američke četvorke. Uz njega su tu i Thomas Pynchon, Don DeLillo i Philip Roth.

Haruki Murakami

Najpoznatiji suvremeni japanski pisac, dobro poznat i hrvatskoj publici. Na festivalu u Veneciji upravo je prikazana filmska ekranizacija Murakamijeva najpoznatijeg romana “Norveška šuma”.

Gerald Murnane

Hvaljeni australski prozaik, slabo poznat izvan svoje domovine, prvi je roman objavio 1974. godine. Živi u Melbourneu i proteklih trideset godina predaje kreativno pisanje.

Ko Un i Adonis

Dva pjesnika, korejski i sirijski, koja se često spominju u nagrađanjima za nagradu. Obojica su bili zatvarani zbog političkog angažmana.

Transtromer i Murray

Šesto mjesto rezervirano je za pjesnike. Tomasu Transtomeru u prilog ide i to što Šveđani već jako dugo čekaju svog nobelovca. Les Murray, pak, slovi za vodećeg australskog pjesnika.

Alice Munro

Kanadski Čehov, kako joj tepaju, Munro je jedna od stalnih kandidata za Nobelovu. Dobitnica je Međunarodnog Bookera za životno djelo. Poznatija Margaret Atwood daleko je iza nje (1:45).

Joyce Carol Oates

Priča se da Stockholm nije htio da Nobel ode u SAD dok je Bush na vlasti. Ozloglašeni predsjednik je otišao, ali Amerika još nije slavila. Oates ne ide u prilog što je i prošle godine nagradu dobila žena.

Philip Roth

Američki pisac upravo je objavio svoju 31. knjigu, roman “Nemesis” koja je dobila jako pozitivne kritike. Godinama ga se navodi kao najizglednijeg američkog kandidata.

Thomas Pynchon

Na desetom mjestu su redom: najtajanstveniji pisac svijeta Pynchon, poljski pjesnik Zagajewski, talijanski prozni majstor Claudio Magris i romanopisac Doctorow.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:45