Prijedlog spomenika

Pokrenuta je crowdfunding kampanja za Kuću imotske riči: ‘Ovdje su se rađali čarobnjaci jezika‘

Kuća imotske riči
 Anfeđa Čuljak
Posebno će mjesto zauzimati Tin i Mate Ujević, a osim njihovih djela plan je skupiti i ona u kojima se piše o njima i njihovu radu

Učiniti vidljivim intelektualno blago imotskog kraja cilj je projekta "Kuća imotske riči" za koji je ovih dana pokrenuta i crowdfunding kampanja.
„U malim kamenim kućama Imotske zagore rađali su se veliki ljudi, ljudi jezika, čarobnjaci riječi. Zbog toga smo odlučili jednu od takvih kućica preurediti u spomenik – Kuću imotske riči, u njoj okupiti i sačuvati pisano blago zavičajnih autora”, ističu u Kulturno-umjetničkoj udruzi „Ujević“, koja je nositelj kampanje.

A rekonstrukcijom stare kuće u naselju Gornji Ujevići/ Krivodol žele, kako objašnjavaju, stvoriti prostor za zavičajnu knjižnu zbirku i mjesto upoznavanja s imotskim autorima upriličivanjem raznih događanja i radionica. „Imotska krajina je kolijevka velikih književnih imena i kulturnih djelatnika čiji je značaj itekako nadišao zavičajne granice, a tu su i mnogi manje poznati pisci, pjesnici, skupljači narodnog blaga, povjesničari… S obzirom na namjenu, naziv Kuća imotske riči nametnuo se kao logičan naziv projekta”.
Kuća je zamišljena kao mjesto na kojem će se prikupiti sva pisana izdanja, onih do kojih budu mogli doći, svih autora s prostora Imotske krajine te digitalizacija građe. Posebno će mjesto zauzimati Tin i Mate Ujević, a osim njihovih djela plan je skupiti i ona u kojima se piše o njima i njihovu radu.
„Tek realizacijom ovog projekta bilo bi stvarno vidljivo veliko intelektualno blago kojim naš kraj obiluje. Stvaranjem zavičajne knjižne zbirke pisanu građu zastupljenih autora učinit ćemo dostupnijom znanstvenicima, studentima i svim zainteresiranim građanima.
Pjesnička tradicija ovoga kraja seže stoljećima unatrag. Ponajprije, brojne pučke pjesme prenosile su se s koljena na koljeno usmenim putem, a prva, zapisana daleke 1774., bijaše balada Hasanaginica. Od tada je prevedena na desetke najvećih svjetskih jezika (engleski, njemački, francuski, ruski…) pronoseći ime Imotskoga širom svijeta”, podsjećaju u Udruzi „Ujević”.
„U blizini Kuće imotske riči obiteljska je kuća jednog od najvećih hrvatskih pjesnika Augustina Tina Ujevića, a petstotinjak metara udaljena je rodna kuća Mate Ujevića, diva hrvatske enciklopedistike. I Mate Maras, književnik i značajni hrvatski prevoditelj, po majci je Krivodoljanin. Sinovi Imotske krajine su i Vlado Gotovac, Ivan Raos, Petar Gudelj… Ovo su tek neka od imena iz bogate riznice imotskih autora, poznatijih i manje poznatih široj javnosti. Zavičajnom zbirkom tu ćemo riznicu učiniti vidljivijom i doprinijeti promociji nepravedno zapostavljenih imena", napominju u Udruzi u čijoj se
organizaciji zadnjih desetak godina pred Kućom imotske riči održavaju susreti imotskih književnika, a sama kuća je zaštićeno kulturno dobro zajedno s kućama u nizu i kapelom sv. Mihovila koju je 1779. sagradio don Grgur Ujević.

Želja im je prikupiti 250 000,00 kuna a ukupan prikupljeni iznos potrošit će, kako navode, na rekonstrukciju kuće i to na grube građevinske radove dok će unutarnje radove financirati iz drugih izvora. Prema troškovniku predviđeni troškovi rekonstrukcije ukupno iznose 400 000,00 kuna. Projekt objekta već je gotov, ishođena je uporabna dozvola i suglasnosti Konzervatorskog zavoda te „još samo treba krenuti s radovima”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:49