Sajam knjiga

Pop up izložba ‘Samo je vrime kič‘, Komunistički manifest, nove knjige Beškera i Trifunovića...

Sajam knjiga u Puli

 Dusko Marusic/Cropix
Na Sajmu koji se otvara 19. studenog u Puli, posvećenog Dragi Orliću, predstavit će se i knjiga Renata Baretića

Epidemija nije zaustavila održavanje 27. Sa(n)jma knjige u Istri koji počinje ovog petka, a završava 28. studenog u prostorima nekadašnje tekstilne tvornice Arena Trikotaže u Puli. Ovo je drugi put u godini da se u Puli održava ova književna i sajmena manifestacija. Lani je, naime, zbog epidemije otkazana u svom originalnom terminu u prosincu pa je bila pomaknuta za kraj proljeća. U tako kratkom razdoblju uvijek aktivan tim uspio je složiti oba sajma s nizom raznih programa i predstavljanja knjiga. Ovaj u studenome bit će posvećen ljubavi i Dragi Orliću, istarskom pjesniku, književniku i novinaru koji je ove godine nažalost preminuo, ali je iza sebe ostavio bogatu baštinu.

- Nevjerojatno, ali otvara se sajam knjiga 19. studenog točno u podne. Zahvaljujem se svojoj ekipi koja je ove godine uspjela u roku od šest mjeseci organizirati dva sajma. To je organizacijski poduhvat za pamćenje. Sajam ima 40 programa što nije malo, sa 70 sudionika. Ovdje će biti gotovo 300 izdavača s 20 tisuća naslova. Sajam je gotovo duplo veći u naslovima, kazala je danas u najavi manifestacije pred brojnim novinarima direktorica sajma Magdalena Vodopija.

Pohvalila se da autori koji trebaju doći u Pulu predstaviti svoje nove knjige, nisu odgodili dolazak.
- Čvrsto nam stoji program koji smo objavili. Svi autor toliko vole Pulu i žele doći da vjerujemo da ćemo program održati, ako ne 100 posto, onda barem 90 posto. Sajam otvara veliki intelektualac i urednik, možda najveći ovih prostora, Ivan Čolović. On sa svojom Bibliotekom XX vek slavi 50 godina postojanja. Veće ljubavi prema knjizi nema od one koju ima Čolović jer izdržati pola stoljeća s takvim naslovima koje svi uvijek želimo čitati je čudo u svjetskim razmjerima, kazala je Vodopija.

image

Sajam knjiga u Puli

Dusko Marusic/Cropix

Napomenula je da je sajam posvećen Dragi Orliću koji je bio veliki prijatelj sajma.
- To je i veliki intelektualac, kreativac i čovjek koji je na jedan način oblikovao Istru u novijoj povijesti. I Istre bez njega više neće biti takve. Predstavit ćemo njegovu knjigu Arabeska koja je upravo objavljena. To je zbirka poezije koju je posthumno objavio istarski ogranak DHK. Promocija neće biti samo promocija knjige, već smo zajedno s njegovim prijateljima i suradnicima pokušali napraviti nešto drugačije, najavila je Vodopija. Kazala je da je bio veliki ljubitelj filma pa će se prikazati njegovi filmovi iz 60 i 70-tih godina prošlog stoljeća – Komunistički manifest te Julija i Julija. Također, svi će moći pogledati i njegovu pop up izložbu Samo je vrime kič.
- To je zadnji ciklus koji je radio. Osim toga njegov prijatelj i suradnik Franci Blašković pripremio je i najnoviji CD s Draginim pjesmama koje ćemo moći čuti. Dakle, krećemo u sajam s puno ljubavi. Ne samo prema Drgi i Ivani Čoloviću, nego ljubavi prema knjizi, zaključila je Vodopija. Na sajmu će se predstaviti 11 novih izdanja među kojima su i novi roman Renata Baretića Zadnja ruka, Stovarište srpskog glumca Sergeja Trifunovića, Kraljica šuti Laure Freundethaler, Mediteran u književnosti Inoslava Beškera, Amadoca Sofije Andruhović i drugi.

image

Sajam knjiga u Puli

Dusko Marusic/Cropix

Na sajam će se moći ući bez COVID potvrda, ali s obaveznom maskom i pridržavanjem distanci, kazala je glavna producentica sajma Emina Popović Sterpin, dok će se razni programi moći pratiti uz prethodnu rezervaciju mjesta budući da će ih moći maksimalno pratiti 100 ljudi. Iz organizacije najavljuju da će pojedini naslovi biti na popustu i do 70 posto, a program uživo moći će se pratiti preko njihove Facebook stranice i Youtube kanala.

Prema režiji umjetnika Matije Ferlina i scenariju dramaturga Gorana Ferčeca otvaranje 27. Sa(n)jam knjige u Istri vodit će glumica Dijana Vidušin, dok pulski glazbenici Mauro i Irena Giorgi te istarski etnomuzikolog Dario Marušić pripremaju posebno glazbeno iznenađenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:26