‘BILA JE USKRAĆENA ZA PRIZNANJA‘

Predsjednik Crne Gore o Dubravki Ugrešić: ‘Ispisala je najljepše stranice u vrijeme mraka‘

Dubravka Ugrešić

 Bruno Konjević/cropix/
Milatović je na tradicionalnoj svečanosti u crnogorskoj prijestolnici Cetinju Njegoševu nagradu uručio Petru Milatu predstavniku Fondacije Dubravka Ugrešić

Dubravka Ugrešić je talentom, prkosom, vedrinom i duhom nepristajanja ispisala najljepše stranice u vrijeme mraka i bila je hrabrija od mnogih koji su sebe nazivali junacima, rekao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u ponedjeljak na svečanosti u Cetinju na kojoj je toj hrvatskoj spisateljici postumno dodijeljena Njegoševa nagrada.

Milatović je kazao da je Dubravka Ugrešić odbacila nametnute identitetske odrednice, borila se i izborila za pravo da bude prepoznata po svom imenu i djelu. Njegoševa nagrada je najznačajnije crnogorsko književno priznanje.

Kako je ranije priopćeno, ovogodišnja laureatkinja nagrađena je za svoj književni opus, etički stav, integritet i društvenu angažiranost.

"Dubravka Ugrešić je čitana i prevođena hrvatska/jugoslavenska spisateljica čijim će se djelom baviti i generacije koje slijede. Objavila je više od dvadeset zapaženih knjiga i dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Njezin opus nesumnjivo pripada vrhuncima svjetske i europske književnosti kraja 20. i početka 21. stoljeća", priopćeno je iz crnogorskog ministarstva kulture.

Milatović je na tradicionalnoj svečanosti u crnogorskoj prijestolnici Cetinju Njegoševu nagradu uručio Petru Milatu predstavniku Fondacije Dubravka Ugrešić.

U ime Fondacije govorila je Maja Vodopivec koje je podsjetila da je Ugrešić tijekom života bila uskraćena za priznanja. "A onda je postumno došla velika Njegoševa nagrada", rekla je Vodopivec.

Ugrešić je rođena u Kutini 1949. Autorica je brojnih knjiga, među kojima su i Poza za prozu, Štefica Cvek u raljama života, Život je bajka, Forsiranje romana-rijeke, Američki fikcionar, Kultura laži, Muzej bezuvjetne predaje, Zabranjeno čitanje, Ministarstvo boli, Nikog nema doma, Baba Jaga je snijela jaje, Napad na minibar, Lisica i Doba kože.

Njezine knjige prevedene su na više od 20 jezika. Umrla je u Amsterdamu u ožujku ove godine.

Njegoševa nagrada se od 1963. godine dodjeljuje za životno djelo iz oblasti književnosti, a Dubravka Ugrešić je, pored Desanke Maksimović, jedina žena na popisu laureata te nagrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2023 10:02