VRISAK U Rijeci

Predstavlja se hrvatsko izdanje kultnog strip serijala ‘Snjegolomac‘. Prema istom predlošku snimljena je i popularna Netflixova serija

Tiskovna konferencija u Rijeci

 Press/
I ove se godine dodjeljuje V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman vrijedna 100 tisuća kuna

Dodjelom V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman, vrijedne 100 tisuća kuna, te nastupom riječkog benda Jonathan, u nedjelju u 19 sati u dvorištu art kvarta Benčić počinje 15. izdanje riječkog sajma knjiga i festivala autora Vrisak.

Kako kažu u V.B.Z.-u, na natječaj su stigla 92 rukopisa, a žiri u sastavu Drago Glamuzina, Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac i Mile Stojić izabrao je pet finalista te će ime pobjednika biti objavljeno na otvorenju festivala. Također, na ovogodišnjem festivalu biti će dodijeljena i nagrada "Post scriptum" za književnost na društvenim mrežama, u režiji Krune Lokotara i Vande Petenjak.

Nakon dvije pandemijske godine u prostoru Exportdrva, ovogodišnji se festival seli u Benčić, gdje će se glavnina programa održavati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti te u Dječjoj kući koja će ugostiti Vrisak junior, program namijenjen najmlađima, dok će, kao i svake godine, afterpartyji biti u Dnevnom boravku. U tjedan dana, zaključno s nedjeljom, 18. rujna, Vrisak je pripremio 40 programa te nastupe 80-ak autora iz Hrvatske, regije i Europe.

Jedna od tema ovogodišnjeg festivala je klimatska fikcija i način na koji književnost odgovara na klimatske promjene, što će biti obrađivano kroz različite programe. U posebnom programu "Književnost piše zeleno" bit će predstavljeno hrvatsko izdanje kultnog strip serijala "Snjegolomac" prema originalnoj ideji Jacquesa Loba i u prijevodu Petre Matić. Film Bong Joon Hoa "Snowpiercer", snimljen prema stripu, također će se moći pogledati u sklopu Vriska, a prema istom predlošku snimljena je i popularna Netflixova serija.

Vrisak donosi predslavljanje novih naslova Ivice Ivaniševića, Jurice Pavičića, Ivice Prtenjače, Dunje Matić, Vuka Perišića, Vedrane Rudan, Olje Savičević Ivančević i Fride Šarar, dok će Robert Perišić predstaviti još neobjavljeni roman "Brod za Issu". U sklopu programa "U fokusu", biti će predstavljena najznačajnija domaća i regionalna književnost, a publika će imati priliku saznati nešto više o književnom radu i novim knjigama Marije Andrijašević, Đurđice Čilić, Gordana Nuhanovića, Nenada Rizvanovića, Srđana Valjarevića i Velimira Viskovića. Na Vrisak dolazi i Karl Rühman, autor hita "Pikule ciglene boje", koji će predstaviti novi roman "Heroj" o ratu u bivšoj Jugoslaviji, u prijevodu Dalibora Jolera. U programu "Mostarske priče" razgovarat će se s autoricama Magdalenom Blažević i Senkom Marić, a u "Dnevničkim pričama" gostuju regionalne zvijezde Lana Bastašić, Almin Kaplan i Marko Pogačar. Među autorima na ovogodišnjem Vrisku još su i Srđan Gavrilović, Zoran Žmirić, Damir Šodan, Edo Popović i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 21:50