ANTROPOLOGIJA SADAŠNJICE

PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA JURICE PAVIČIĆA 'Ova zbirka eseja o Jadranu i Mediteranu bila je potrebna hrvatskoj književnoj sceni i općenito kulturi'

Na fotografiji: Jurica Pavičić
 Nikola Vilić / CROPIX
 

U popunjenoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu večeras je promovirana "Knjiga o jugu", zbirka eseja Jurice Pavičića u kojima opisuje Dalmaciju, Jadran i Mediteran.

Kako je rekao autor knjige, radi se o zbirci u kojoj je 15-ak eseja o Dalmaciji, Jadranu, Mediteranu i antropologiji sadašnjice, pogotovo od 20. i 21. stoljeća. Njegove su teme zdanja koja govore o novijoj povijesti kao što je tučepski Hotel Jadran, zajednička industrijska povijest na primjerima Jugoplastike i Dalmatinke i neke od figura dalmatinskog 20. stoljeća, kao što su Dika Marjanović Radica i Tomislav Ivić.

Kako je rekao Pavičić, u knjizi je serija tekstova koji se bave hrvatskim i europskim jugom od eseja o "trajektu, vikendicama, do renaulta 4, kao i o Radici, ženi koja je sačuvala kulinarsku tradiciju Dalmacije i Tomislavu Iviću, legendarnom i najtrofejnijem hrvatskom treneru.

Autor se godinama surađujući s dnevnim novinama bavio svojevrsnom antropologijom Jadrana. Ideju za knjigu mu je dao znanstvenik Ivo Žanić koji mu je savjetovao da sve tekstove prikupi u jednu knjigu. S tom je idejom došao u "Profil" pa je počelo prikupljanje tekstova koji su se uklapali u taj koncept. Potom je sistematski počeo pisati tekstove za koje mu se činilo da nedostaju u takvoj knjizi jer se ne može napraviti knjiga o jugu, a da u njoj nema nešto o nogometu.

Split, 131218.
Novinar i knjizevnik Jurica Pavicic predstavlja u Gradskoj knjiznici Marko Marulic svoju novu knjigu pod nazivom Knjiga o jugu.
Na fotografiji: Jurica Pavicic
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / CROPIX
Na fotografiji: Jurica Pavičić

"Jug danas živi dvije paralelne stvarnosti, jedna je ona polinezijskog turizma, ona u kojoj on mora biti još ljepši i stariji jer je to slika koju se prezentira turistima, a druga slika je ona jednog zabačenog predgrađa Europe, tehnološki zaostalog, nedovršene modernizacije s problemima, od duga do smeća. To je jedna stvarnost u kojoj žive južni Talijani, Grci i mi i to je zapravo velikim dijelom tema ove knjige", rekao je Pavičić.

Pavičić je dodao kako je polovica tekstova u knjizi već objavljena, većinom u Jutarnjem listu, dio tekstova je objavljen u časopisima ili za neke specifične prilike, pa tako u knjizi postoji i tekst o košarkaškom klubu Jugoplastici koji je izišao u monografiji, dok je četvrtina tekstova neobjavljena. Svi su tekstovi u knjizi osuvremenjeni s obzirom da je Pavičić u njih unosio nove podatke i činjenice, stvari koje su se u međuvremenu događale, pa tako ne postoji niti jedan tekst koji je potpuno nepromijenjen izašao u knjizi.

Urednica knjige Adriana Piteša je rekla da joj se ideja o knjizi odmah svidjela zato što ona osobno jako voli kada Pavičić piše o tim temama "jer je u tome najbolji." S glavninom knjige bili smo gotovi u srpnju, no nije je htio pustiti dok ne dovrši tekst o Tomislavu Iviću i Diki Marjanović Radici., rekla je Piteša.

Split, 131218.
Novinar i knjizevnik Jurica Pavicic predstavlja u Gradskoj knjiznici Marko Marulic svoju novu knjigu pod nazivom Knjiga o jugu.
Na fotografiji: prof. Srecko Jurisic, Jurica Pavicic i urednica Adriana Pitesa predstavljaju knjigu
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / CROPIX
Na fotografiji: prof. Srećko Jurišić, Jurica Pavičić i urednica Adriana Piteša

"Knjiga o jugu" je jedna od onih knjiga koja se čeka, rekao je na promociji sveučilišni profesor Srećko Jurišić dodajući da je ta knjiga bila potrebna hrvatskoj književnoj sceni i općenito kulturi. To je knjiga koja govori o Jadranu, Dalmaciji i Mediteranu, te predjelima koji su iz hrvatske "mainstream" kulture i politike isključeni.

"Jurica Pavičić to radi kompetentno s odličnim jezikom i velikim znanjem. Naravno, njegova je proza interesantna, provokativna i poziva na duboko promišljanje o toj temi", zaključio je Jurišić.

Pavičić je rođen 1965. u Splitu gdje i danas živi. Od 1989. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina. Dobitnik je najznačajnijih hrvatskih priznanja za novinarstvo i filmsku kritiku. Kao književnik debitirao je 1997. socijalnim trilerom 'Ovce od gipsa', po kojem je snimljen film Vinka Brešana "Svjedoci", uvršten u konkurenciju Berlinskog filmskog festivala gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom. Pavičić je za scenarij nagrađen Velikom zlatnom arenom festivala u Puli. Napisao je romane 'Nedjeljni prijatelj', 'Minuta 88', 'Kuća njene majke', 'Crvenkapica', 'Žena s drugog kata', 'Crvena voda' te zbirke priča 'Patrola na cesti' i 'Brod u dvorištu'.

Izdavač knjige koja ima nešto manje od 300 stranica je Profil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:44