DOBITNIK PULITZERA

Prema bestselleru Hernana Diaza o tajkunu s Wall Streeta snima se serija. Producentica je Kate Winslet

Kate Winslet

 Marechal Aurore/abaca/Abaca Press/Profimedia/
Knjigu ‘Dogovor‘ u Hrvatskoj je izdao nakladnik Stilus, u prijevodu Lade Furlan Zaborac

Argentinac u New Yorku, Hernan Diaz, čiji je bestseller "Dogovor" ("Trust") objavljen i na hrvatskom (prijevod Lada Furlan Zaborac, Stilus) ovih je dana u intervjuu za Guardian govorio o radu na romanu, ali na seriji koja se snima po njegovom romanu.

"Dogovor" je priča o tajkunu s Wall Streeta i upečatljivoj kćeri ekscentričnih američkih aristokrata. Zajedno su se uzdigli do vrha naizgled beskrajnog bogatstva, ali po kojoj cijeni? Glasine o njima okosnica su poznatog romana s konca 1930-ih, općeg mjesta, kojega su svi u New Yorku pročitali. U "Dogovoru" Diaz pripovijeda o bogatstvu i talentu, o povjerenju …

Upitan što ga je navelo da ispriča izmišljeni život milijunaša s Wall Streeta ovogodišnji dobitnik nagrade Pulitzer kaže:

"Gotovo nijedan roman u američkom kanonu ne govori o zarađivanju novca. Mnogi američki romani vrte se oko novca, ali novca koji je već zarađen, a knjige govore samo o simptomima koji se pojavljuju oko novca. Novac ima gotovo transcendentalno mjesto u američkoj kulturi, ali je također i tabu - ne govorimo o njemu, čak ga niti ne razumijemo. To mi je djelovalo ludo i fascinantno. S jedne strane, novac se opire pričama jer je premazan ovim retoričkim slojem pseudoznanosti ne bi li namjerno bio neprobojan. Svi smo imali ta iskustva pregovarajući naprimjer o zajmu ili kreditnoj kartici, te stvari kao da nisu zamišljene da bi bile razumljive i jasne.

image

Naslovnica knjige

Stilus/

Ali, s druge strane, novac se uvelike oslanja na pripovijedanje: pogledajte kako očajnički oni koji steknu bilo kakvu vrstu bogatstva pokušavaju objasniti kako su ga akumulirali kako bi ga mogli na legitiman način predstaviti javnosti."

Koliko je uključen u nastajanje HBO-ove serije koja je adaptacija njegova romana? "Producentica je Kate Winslet. Često smo u kontaktu. Ona je puna odličnih ideja. Isprva sam bio uzbuđen što ću raditi na scenariju, ali onda sam nakon nekoliko neprospavanih noći shvatio da bi mi bilo bolje na tome raditi kao izvršni producent.

Činilo mi se kreativno poštenijim napisati novu knjigu negoli ostati još godinu ili dvije u ‘Dogovoru‘. Tako da sam vrlo angažiran i pita me se, ali ne radim na scenariju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:43