U POČAST KLASIKU

Prema konceptu Damira Urbana otvoren multimedijalni prostor "Brijunska soba Jamesa Joycea"

Duško Ljuština i Damir Urban na otvaranju Brijunske sobe Jamesa Joycea
 Kazalište Ulysses
Joyceova soba je realizirana u prizemlju hotela Karmen, u suradnji Kazališta Ulysses i Nacionalnog parka Brijuni

Na Brijunima je danas otvoren multimedijalni izložbeni prostor nazvan “Brijunska soba Jamesa Joycea – work in progress”. Autor koncepta je Damir Urban, a soba je realizirana u suradnji Kazališta Ulysses i Nacionalnog parka Brijuni.

Nezavisni izložbeni prostor u prizemlju hotela Karmen na Velikom Brijunu sastoji se od četiri različite, međusobno povezane, prostorije, unutar njega je posebno uređena zamišljena Joyceova soba.

U izdanju Sobe 2020. godine, osim povijesnog konteksta, ulomaka iz romana te podsjetnika na začudne i malo poznate elemente iz Joyceova života, posjetitelju će biti izloženo stvaralaštvo potaknuto i inspirirano Joyceovim djelom: ekskluzivna glazba, audio-vizualni, vizualni i zvučni fragmenti u procesu stvaranja multimedijalnog projekta Uliks - koji će sljedeće godine biti izveden na brojnim lokacijama otoka Mali Brijun. Damir Urban, Selma Spahić, Nigel Osborne, Livija Pandur, Zijah Sokolović - neki su od autora uključenih u projekt. Projektu Sobe priključio se i strastveni poznavatelj Joyceova djela, anglist i osnivač festivala Bloomsday Croatia Igor Jurilj, kao stručni suradnik, ali i kao autor work in progress koncepta jedne od prostorija.

Soba je prilika i mjesto pristupa jednom od poglavlja "Uliksa", točnije, odraz je trenutnog razvojnog mjesta pojedinačnog umjetnika, kroz izložene radove u nastajanju, ali i kroz događanja uživo i online streaming uprizorenog fragmenta u stvaranju. Tako, već prvo događanje uživo priređeno je na samome otvaranju u vidu glazbenog performansa do sada nepoznate glazbene cjeline koju je za ovaj prostor komponirao Damir Urban.

O točnim terminima sljedećih izvedbi javnost će biti obavještena naknadno, a nastupit će Matija Ferlin, Nigel Osborne, Clea Friend i Zijah Sokolović. Događanjima u prostoru Joyceove sobe imat će priliku prisustvovati i gledatelji putem društvenih mreža prateći streaming - online video prijenos.

Posjetitelji će, poštujući propisane mjere prevencije epidemije, moći u individualnim obilascima ili za posjeta minimalnog broja ljudi, obići prostor svaki dan od 13 do 15 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:32