VELIK GUBITAK

Preminula je autorica hit knjige ‘Danci i stranci‘, Kristina Wolsperger Danilovski

Kristina Wolsperger Danilovski

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
‘Uživaj bez boli obožavana ljubice, a mi ćemo nastaviti slaviti život u tvoje ime i na tvoj spomen‘ oprostili su se od autorice njezini bližnji

Umrla je Kristina Wolsperger Danilovski, autorica knjige "Danci i stranci". Kako piše na društvenoj stranici ove autorice:

"Ovo nažalost više ne piše autorica, već njezin Saša. Najdraža moja i naša Kikica, najbolja mama na svijetu i ljubav mog zivota, moja srodna duša, je noćas u 23 sata spokojno i smireno zaspala i sada trči s anđelima po poljima nebeskim. Uživaj bez boli obožavana ljubice, a mi ćemo nastaviti slaviti život u tvoje ime i na tvoj spomen".

Rođena je 1973. u Zagrebu. Godine 1998. stekla je diplomu na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, a 2005. magisterij iz kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. "Danci i stranci" njezina su prva objavljena zbirka kratkih priča.

Milan Majerović Stilnović je napisao na svojim društvenim stranicama: "Puno tužnih vijesti danas... Sinoć je otišla i Kristina Wolfsperger Danilovski, sjajna žena, znanstvenica, prijateljica moje Pilar Majerović. Oboje smo uživali u njezinoj knjizi "Danci i stranci" koju je napisala za 3-godišnjeg boravka u Danskoj. U njoj je pametno, duhovito i ležerno pisala o Dancima i drugima, o nama, sebi, životu i vrijednostima. Zašto su Danci tako sretni a mi ovdje ne? I kako sretna mjesta mogu biti brutalna, i ovisi li sreća o geografiji... Tužno je što je otišla toliko prerano. Dragi ljudi, preporuka, pročitajte knjigu koja je ostala iza Kristine. Koristit će vam, zabavit će vas, otvorit će vam vrata da kroz njih prostruje vjetrovi i juga i sjevera. Učenje, čitanje, putovanja, druženje Vam pomaže da nađete svjetlo svog života, gdje god živjeli." Počivala u miru, Kristina, nedostajat ćeš. Iskrena sućut obitelji i svim prijateljima.

Kako smo svojedobno pisali, kada se Zagrepčanka Kristina Wolsperger Danilovski s obitelji početkom 2009. godine preselila u Kopenhagen, bila je svjesna da odlazi u naprosto drukčiju državu. Njezin je suprug poslom vezan uz danski glavni grad Kopenhagen te su razmišljali o mogućem preseljenju. Krajem 2007. godina rodila je sina, a još tijekom porodiljnog dopusta počeli su planirati život u Kopenhagenu. Kad je i ona, danas 40-godišnja mr. sc. kemije, koja je u Zagrebu radila na Institutu Ruđer Bošković, a potom u Plivi, dobila posao u farmaceutskoj industriji u Kopenhagenu, odlučili su se na preseljenje.

- Htjela sam živjeti vani i probati nešto drugo i nisam požalila - rekla je u intervjuu za Jutarnji list Wolsperger Danilovski.

Njezina knjiga "Danci i stranci" (Alchemilla d.o.o.) bila je i veliki hit, pa je izašlo i drugo izdanje knjige koja, među ostalim, odgovara na niz neočekivanih pitanja, poput: Ima li hladni sjeverni vjetar terapeutska svojstva za male bebe? Koji je najteži ispit na medicinskom fakultetu u Danskoj, a uopće ga nema u Hrvatskoj? Kada se na sjeveru ide u krevet? Je li božićni domjenak stavka u ugovoru o radu? Kakva je razlika na sjeveru između skupog hotela i hostela? Što znači partnerstvo i dijeljenje u vezi? Što zapravo znači kad vas netko pozove na poslijepodnevnu roštiljadu? Zašto su penzioneri rijetka zaštićena vrsta u Kopenhagenu? Je li stvarno istina da je Hrvatska tax-free zemlja? Kako se pada razred u vrtićkoj dobi? Brinu li se banke doista o građanima? Čemu služi lampica s plavom svjetlošću? Kako se možeš unesrećiti ako nešto naslijediš?

Svoje dogodovštine u Kopenhagenu na zabavan i ležeran način redovito je u mailovima opisivala svojim prijateljicama u Hrvatskoj. To dopisivanje, kako je ispričala za Jutarnji list, bila joj je duhovna hrana. Nakon tri godine obitelj se vratila u Zagreb, u kojem je bila pokrenula svoj posao. Na temelju mailova koje je pisala prijateljicama i pričica koje je još u Kopenhagenu napisala da bi ih jednom dala svojem sinu, odlučila je napraviti knjigu koju će za Božić pokloniti tim prijateljicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:52