Odlazak pisca

Preminuo jedan od najistaknutijih crnogorskih pjesnika 20. stoljeća Jevrem Brković

Brković je emigrirao u Hrvatsku gdje je živio do 1999. godine kada se nakon promjene političke klime vraća u Crnu Goru
 Srđan Vrančić/Cropix
Brković je bio jedan od najglasnijih antiratnih aktivista i protivnika režima Slobodana Milioševića u Crnoj Gori

Poznati književnik i jedan od najistaknutijih crnogorskih pjesnika 20. stoljeća Jevrem Brković, koji je posljednje desetljeće prošlog stoljeća proveo u emigraciji u Zagrebu, preminuo je nedjelju u 88. godini.

Brković je rođen 29. prosinca 1933. godine, školovao se u Titogradu i Sarajevu, gdje je završio Višu novinarsku školu. Prve pjesme objavio je u crnogorskoj "Pobjedi", "Omladinskom pokretu", "Stvaranju", sarajevskoj "Zori" i beogradskom "Ninu".

Iz Sarajeva je prešao u Beograd, gdje je radio u Ministarstvu vanjskih poslova (Institut za međunarodni radnički pokret), Borbi, Novostima, Radu. U Titograd se vraća 1958. godine i sve do umirovljenja radi na Radio Titogradu.

Inicijator je i jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

Početkom devedesetih godina 20. stoljeća Brković je bio jedan od najglasnijih antiratnih aktivista i protivnika režima Slobodana Milioševića u Crnoj Gori. Zbog njegovog otvorenog pisma isprike hercegovačkim Hrvatima i Muslimanima, koje je bilo reakcija na bahato ponašanje crnogorskih rezervista u zapadnoj Hercegovini, u jesen 1991. godine protiv Brkovića je podignuta optužnica za raspirivanje nacionalne mržnje.

U listopadu iste godine Brković je emigrirao u Hrvatsku gdje je živio i radio do 1999. godine, kada se nakon promjene političke klime vraća u Crnu Goru.

Krajem listopada 2006. godine, Jevrem Brković i njegov vozač i tjelohranitelja Srđan Vojičić, napadnuti su od strane trojice naoružanih ljudi. U napadu je ubijen Brkovićev tjelohranitelj dok je crnogorski književnik zadobio lakše ozljede. U javnosti se nagađalo da je motiv napad bila tek objavljena Brkovićeva knjiga "Ljubavnik Duklje", u kojoj se on indirektno podsmjehivao mnogim ljudima iz javnog života Crne Gore bliskim tadašnjoj crnogorskoj vlasti. Počinitelji napada nikada nisu otkriveni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:09