AUTOR 'DAME IZ ZAGREBA'

PREMINUO PHILIP KERR Pisac koji se proslavio krimićima smještenim u doba nacističkog režima

 Wikipedia

Pisac Philip Kerr, koji je u našoj zemlji najpoznatiji po romanu “Dama iz Zagreba”, preminuo je u petak u 62. godini života. Ovaj nagrađivani britanski pisac tijekom karijere bavio se raznim žanrovima: pisao je, tako, znanstvenu fantastiku, knjige za djecu i novele, no zapravo ga diljem svijeta znaju upravo po romanima u kojima je glavni junak cinični detektiv Bernie Gunther, o kojem je napisao čak 14 knjiga.

Zadnju, “Metropolis”, Kerr je dovršio prije smrti i ona će u Americi i Engleskoj biti objavljena iduće godine.

Prvi krimić u kojem istragu vodi detektiv koji mrzi naciste, ali radi s njima kako bi preživio (a pritom je i vrlo duhovit i vrlo racionalan) Kerr je objavio 1989. godine. U “Ožujskim ljubicama” publika je upoznala i odmah se oduševila ponešto drugačijim junakom od onih na koje smo svi navikli u krimićima. Radnja tog romana smještena u tridesete godine prošlog stoljeća u Njemačkoj, a vrijeme u knjigama teče, tako da su zadnje smještene u period nakon rata. Guntherov je pristup zločinima, unatoč protoku vremena, uvijek jednak - ponajprije racionalan.

Ako zaključi kako je bolje da neki zločin ostane službeno nerazjašnjen, onda neće provoditi pravdu. Ismijava ljudsku glupost, gramzivost i vremena u kojima živi. Premda je on junak knjiga, nije onako čist i uspješan kakvim smo navikli vidjeti detektive. Ima on niz svojih slabosti, u nacističkom režimu pleše na rubu i gurnut je po strani, loš je u javnim nastupima, a premda se i oženio, nije baš da mu ide sa ženama.

Kerr je poznat po tome što je uvijek temeljito istraživao povijest određenog mjesta koje spominje u romanu. Nisu to bila samo mjesta s kojima je bio životno povezan, već i zemlje poput Hrvatske ili Rusije, s kojima nije imao nikakve veze i u kojima je proveo neko vrijeme kako bi prikupio građu za roman. Nije da samo povijesnu situaciju prikazuje točno, već su sve sitnice u njegovim romanima autentične. To je ono što su mu kritičari uvijek priznavali - da su opisi u knjigama uvijek savršeno točni. Kerr se za romane nije pripremao guglajući, već je odlazio na teren i naporno radio kopajući po arhivima, razgovarajući s ljudima, putujući s jedne lokacije na drugu...

Zanimljivo je kako je, pišući roman “Dama iz Zagreba”, posjetio našu zemlju i istraživao kakva je bila situacija u Hrvatskoj u vrijeme Drugog svjetskog rata. U romanu se spominju Zagreb i Jasenovac, ustaše je portretirao kao jezive, poremećene krvoloke, a prikazao je i sve bezumnosti njihovih zločina, koje čovjeka uznemirava. Jeziv je prizor bivšeg svećenika, sadašnjeg ustaše, prenesen iz stvarnosti, a koji je naslagao odrubljene glave Srba pokraj puteljka u koncentracijskom logoru u Jasenovcu.

No, premda je u Zagrebu proveo neko vrijeme, u intervjuu koji je prošle godine dao El Paisu rekao je kako su to bili “užasni dani”.

“Hrvatska je jedan dobar primjer što ti se može dogoditi kada si mala zemlja koja nikome nije bitna. Svi koji u Škotskoj traže nezavisnost morali bi posjetiti Hrvatsku ili Bosnu. Možda će im se svidjeti biti ondje, no u tamošnjim trgovinama nema ničega”, rekao je.

Premda je Gunther bio taj koji mu je donio najveću slavu, 2014. je objavio prvu od tri priče u kojima je glavni junak Scott Manson. No, Kerrova i Guntherova veza ipak je bila posebna. Novinari su ga jednom pitali što misli, kako bi izgledao njegov i susret njegova najdražeg detektiva. Kerr je bez oklijevanja rekao da misli da bi ga njegov vlastiti lik pokušao ubiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:51