KAKO JE SVE POČELO

Prequel ‘Igara gladi‘: Coriolanus Snow je heroj. I kad ubija, čitatelji su na njegovoj strani

Omiljena ženska protagnostica još se nije rodila u radnji koju donosi prequeal, no zato postoji novi ženski lik Lucy Gray Baird
 Lionsgate
Filmski kritičar Nedjeljnog pročitao je roman Suzanne Collins "Balada pjevica i zmija". To je prequel popularne filmske franšize

Kako funkcionira moderna filmska industrija najbolje pokazuje primjer franšize “Igre gladi”, nastale prema trilogiji Suzanne Collins. Četiri filma (posljednja knjiga - po uzoru na sličnu franšizu “Sumrak saga” - razvučena je u filmski diptih) zaradila su gotovo tri milijuna dolara bruto u svjetskim kinima, što je puno, pogotovo za kompaniju Lionsgate, koja se ne ubraja u holivudske “majore”, nego je stepenicu ispod njih (to zovu mini majorima). Kako još iscijediti profit iz franšize koja je završila? Postoji puno načina, a najsigurniji je prednastavak. Lionsgate je prije tri godina okupio ekipu scenarista koji će raditi na priči i zapletu, no ispalo je da nije trebalo, jer se javila Collinsica i obavijestila njegove šefove da je u poodmakloj fazi s knjigom koju mogu iskoristiti kao predložak. Uslijedila su brojna konzultiranja, čak i savjeti filmskog odjela Lionsgatea, koji je sugerirao spisateljici što izbaciti, a što dodati, tako da je knjiga napokon objavljena prije dva mjeseca i nedugo zatim pojavila se u nas u izdanju Profila.

U trenu je postala bestseler, pomoglo je i to što je poklonike “Igara gladi” zanimalo što je sad smislila autorica kako bi zaokružila svoj univerzum. Pretenciozni uvod u kojem se citiraju filozofi, pjesnici i romanopisci Thomas Hobbes, John Locke, Jean-Jacques Rousseau, Williama Wordswortha i Mary Shelley manje-više su svi preskočili, no roman je naišao na odobravanje čitatelja i razmjerno solidne kritike, uz poneki prigovor da nije bilo nužno da baš svako poglavlje završi “cliffhangerom”, napetom situacijom koja se razrješava malo kasnije. U svakom slučaju, iz njega se mogao napraviti atraktivan film, koji će imati samo dva problema. Prvi je taj da je glavni junak Coriolanus Snow omrznuti diktator koji je loše završio u posljednjem dijelu trilogije (u filmovima ga je odlično glumio Donald Sutherland), no sada je to 18-godišnji mladić koji još ne pokazuje psihopatske osobine svemoćnog vladara, šarmantan je i inteligentan, a to što je siromašan i sanjari da bi jednog dana mogao postati predsjednik, čini ga još zanimljivijim. Drugo, budući da se radnja odigrava 64 godine prije prvih “Igara gladi”, u njoj nema Katniss Everdeen (u filmovima Jennifer Lawrence), ona se tada još nije ni rodila, a suvereno je držala dramske konce svih dijelova franšize.

image
Naslovnice djela Suzanne Collins
Profil

Snimanje iduće godine

No zato postoji ženski lik, Lucy Gray Baird, koji bi je lako mogao zamijeniti u srcima poklonika serijala. Lionsgate je već oformio ekipu, Francis Lawrence koji je režirao sve dijelova serijala osim prvoga (i najboljeg) opet će voditi filmsku ekipu, scenarist je Michael Arndt: prvi scenarij za “Malu Miss Amerike” bio mu je izvrstan, surađivao je na inventivnim Pixarovim crtićima “Priča o igračkama 3” i “izvrnuto obrnuto”, a snalazio se i u komercijalnim projektima kakvi su “Igre gladi: Plamen” i “Ratovi zvijezda: Sila se budi”. Producentica Nina Jacobsen radila je na svim izdanjima filmskog serijala, pa će istu funkciju imati i u prednastavku, a Suzanne Collins pazit će na sve aspekte produkcije. Glumci još nisu odabrani, no morat će to biti uskoro, jer se snimanje planira za sljedeću godinu. Tko je pročitao sve knjige, neće mu biti teško uklopiti se u radnju “Balade pjevice i zmija”. Država Panem već postoji, kao i njezina prijestolnica Kapitol, zemlja je podijeljena u 12 okruga (13. je uništen) koje kontroliraju i bezočno eksploatiraju “Mirotvorci”, vojnici iz glavnoga grada, Igre gladi upravo imaju deseto jubilarno izdanje, u njima sudjeluju po dva predstavnika iz svakog okruga, a novina je što svaki od njih ima svog mentora iz kapitolske Akademije (rang srednje škole).

Ugledna obitelj na rubu gladi

Akademiju pohađa i Coriolanus Snow, on stanuje s rođakinjom Tigris i bakom u otmjenoj četvrti, međutim, nekad ugledna obitelj na rubu je gladi, a prijeti im i porez zbog kojeg bi mogli izletjeli iz stana.

Coriolanus je dobar i talentiran učenik, razumije sve što se oko njega zbiva, nije tako naivan da ne vidi kako Kapitol izrabljuje distrikte, no cilj mu je da što uspješnije maturira, kako bi dobio stipendiju za fakultet. Izabran je za jednog od mentora na sljedećim Igrama gladi, međutim, njegova “posvećenica” (tako zovu natjecatelje, koji se moraju boriti do smrti, dok samo jedan od njih ne ostane živ) krhka je Lucy Gray iz 12. okruga (otamo je kasnije došla i Katniss Everdeeen), koja krasno pjeva, ali nema pojma o borilačkim vještinama. Kako li će se ona suprotstaviti snažnim tinejdžerima, koji su u svojim okruzima već morali ubijati da bi preživjeli? Na Akademiji Igrama se posebno bavi dr. Volumnia Gaul, nje se boje jer eksperimentira sa životinjama, a nova su joj strast male ružičaste zmije (taj dio kao da je ukraden iz knjiga J. K. Rowling, koja se specijalizirala za tu vrstu fantastike).

Coriolanus se brzo uvjeri da su to opasna stvorenja, no srećom, ta ga mimoilaze i usmjeruju se na njegovu školsku kolegicu Clemensiu. Poslije će naučiti kako ih kontrolirati i možda uz njihovu pomoć osigurati pobjedu svojoj posvećenici. Način na koji njih tretiraju u Kapitolu zbilja je jeziv, dovoze ih u stočnim vagonima i izgladnjuju, pa Coriolanus brzo shvati da bi mogao steći dodatne poene bude li ljubazan prema Lucy Gray. I ne samo ljubazan, teško je proniknuti u stanje duha tako kompliciranog momka, ali čini se da se on u tu 16-godišnjakinju sve više zaljubljuje. Jedini od mentora dočekuje je na željezničkoj stanici i kasnije posjećuje u zoološkom vrtu u koji su smjestili sve natjecatelje, što počinju oponašati i drugi. Neki ne baš uspješno, jer je mentorica Arachne izazivala svoju posvećenicu nutkajući je i oduzimajući joj sendvič, što je ona divljački prekinula i prerezala joj grkljan. Same “Igre gladi” doimaju se manje spektakularno nego u prvom filmu s Jennifer Lawrence, tamo su se odigravale u virtualnoj šumi ograđenoj električnom žicom, a ovdje j poprište zbivanja velika, ali pusta arena, koja ima jedino labirinte u kojima se mogu skrivati natjecatelji.

Knjiga puna obrata

Novina je to što im hranu i vodu dostavljaju mentori i sponzori putem dronova, ali nije baš sigurno da će to završiti u njihovim rukama, jer oni jači nemilosrdno ugnjetavaju slabije. Igre gladi nisu vrhunac knjige, one zapremaju tek drugi dio, a treći se zbiva u 12. distriktu, u koji je poslan Coriolanus kao mirotvorac, gdje ponovno susreće Lucy Gray. Zašto je sve tako završilo? Morat ćete pročitati knjigu da doznate nemali broj njezinih obrata, a u tom posljednjem dijelu ima ih poprilično.

U njemu Coriolanus razvija kompliciran odnos sa Sejanusom Plinthom, svojim školskim kolegom iz bogate obitelji, čija mu majka šalje pakete najfinije hrane. Sejanus smatra da u Panemu vlada nepravedan režim i nije ga strah zbog toga se sukobiti čak i s profesorima: u mirotvorce su ga poslali za kaznu, no kako je Coriolanus završio među njima, druga je priča. U svakom slučaju, ništa Coriolanus ne poduzima da bi dezavuirao prijatelja, osim nekoliko sitnica, koje bi mogle ostati i neprimijećene, no zanimljivo je da u svemu što radi postoji zadnja namjera, koja ga baš ne prikazuje u osobito povoljnom svjetlu.

On i dalje sanjari da će traumatično razdoblje među mirotvorcima što prije biti gotovo pa zato upisuje tečaj za časnike kako bi se što više izdvojio od drugih. Zanimljivo je kad znate kako će sve završiti, da će jednom u dalekoj budućnost on postati omrznuti diktator, kako oprezno on gradi svoju karijeru i pritom dobiva čitatelja na svoju stranu.

Čak i svako od tri ubojstva koje izvrši tijekom radnje -osim jednoga - imaju svojevrsno opravdanje. Što se tiče odnosa Coriolanusa i Lucy Gray, kraj je izrazito otvoren. Svakako je to namjerno, je ovo je prva knjiga nove franšize koja će imati tko zna koliko nastavaka. Važno je samo da se čitatelji, odnosno filmska publika, vežu na njezine protagoniste, što ne bi trebao biti prevelik problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:48