"PATRIOT"

Prije nego što je preminuo u zatvoru Navaljni je napisao memoare. Izlaze ove jeseni

 Andrey Smirnov/Afp/Profimedia/Andrey Smirnov/afp/profimedia
Njegova udovica Julija Navaljna radila je s izdavačima na uređivanju i dovršavanju rukopisa

Izdavačka kuća Penguin na jesen će objaviti memoare Alekseja Navaljnog, žestokog Putinova kritičara i političkog protivnika, koji je u veljači, u dobi od 47 godina, preminuo u zatvoru. Izdavačka kuća objavila je na mreži X i datum izlaska memoara. "Patriot" će izaći, naime, 22. listopada 2024. i donosi životnu priču opozicijskog vođe ispripovijedanu njegovim vlastitim riječima. Navaljni je cijele memoare, dakle, napisao sam, a neke je dijelove diktirao. Udovica Julija Navaljna radila je s izdavačima na uređivanju i dovršavanju rukopisa, tvrdi predstavništvo Knopfa, u čijem će izdanju knjiga izaći u Sjedinjenim Američkim Državama. Knjiga je već prevedena na jedanaest jezika.

Navaljni je na rukopisu počeo raditi 2020. godine, nakon gotovo fatalnog pokušaja trovanja nervnim agensom. Veliki dio autobiografije Navaljni je napisao dok se u Njemačkoj oporavljao od trovanja. U veljači 2021. godine vratio se u Rusiju te je na aerodromu uhićen. Nakon drugih optužbi, zbog kojih je već služio kaznu, u kolovozu 2023. uslijedila je i ona za "ekstremizam", a Navaljni je osuđen na dodatnih devetnaest godina, piše NPR.

image
Photoxpress/Zuma Press/Profimedia/Photoxpress/zuma Press/profimedia

Na pitanje zašto se odlučio vratiti u Rusiju te suočiti s gotovo sigurnim zatvaranjem te mogućom smrti, Navaljni je rekao da mu je ostanak u egzilu djelovao kao izdaja vlastite borbe.

"Ne želim se odreći niti svoje zemlje niti svojih uvjerenja. Ne mogu ih izdati. Ako vaša uvjerenja vrijede išta, morate biti spremni založiti se za njih. I, ako je potrebno, podnijeti neke žrtve", izjavio je svojedobno Navaljni.

"Patriot" obrađuje njegovu mladost, djelovanje kao političkog aktivista, političku karijeru opozicijskog čelnika, po život opasne napade na njega i njemu bliske ljude, ali i privatni aspekt života poput braka i obiteljskog života, piše The New York Times.

O nadolazećoj knjizi na X-u se oglasila i Julija Navaljna.

"Uopće nisam očekivala da će Aleksej ovako pisati svoju biografiju. Mislila sam da ću imati osamdesetak godina i da će on sjediti za kompjuterom uz otvoreni prozor te tipkati, a ja gunđati o unucima na putu te mu govoriti kako se bavi glupostima", otkrila je.

"Ova knjiga ne svjedoči samo o Aleksejevu životu, nego i o njegovoj nepokolebljivoj posvećenosti borbi protiv diktature, borbi za koju je dao sve, pa i vlastiti život. Na njezinim stranicama čitatelji će upoznati čovjeka kojega sam silno voljela, čovjeka iznimnog integriteta i nesalomljive hrabrosti. Dijeljenje njegove priče odat će počast njegovoj uspomeni, ali i nadahnuti druge da se založe za ono što je ispravno te da nikada iz vida ne izgube ono što je uistinu vrijedno", poručila je također Julija.

U knjizi se najavljuju mnoga otkrića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:09