POZNATA JE ODLUKA

Proglašeni laureati nagrade ‘Vladimir Nazor‘ na području arhitekture glazbe, filma, kazališta, književnosti... Evo tko sve slavi

Juraj Lerotić

 Ante Cizmic/Cropix
Svečana dodjela nagrade održat će se u 19. lipnja, na godišnjicu smrti hrvatskog književnika čije ime nosi,

Odbor Nagrade "Vladimir Nazor" na sjednici održanoj 8. svibnja 2023. godine, donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu u području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti. Nagrade dodjeljuje Odbor Nagrade "Vladimir Nazor" na prijedlog komisija za pojedina područja umjetnosti, u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo. Svečana dodjela nagrade održat će se u 19. lipnja, na godišnjicu smrti hrvatskog književnika čije ime nosi, uz izravan prijenos Hrvatske televizije.

Dobitnici Nagrade "Vladimir Nazor" za 2022. godinu su:

U području arhitekture i urbanizma nagradu za životno djelo dobio je Boris Duplančić, dok je Davor Bušnja dobio godišnju nagradu za projekt JAŠIONICE ZK odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

U području filmske umjetnosti nagrada za životno djelo otišla je Dubravki Premar, a godišnja nagrada Juraju Lerotiću za film "Sigurno mjesto".

image

Goran Trbuljak

Dragan Matic/Cropix

U kategoriji glazbe nagrada za životno djelo dodjeljena je Frani Paraću, a godišnja nagrada za "Pasiju za soliste govornik, mješoviti zbor i instrumentalni ansambl", izvedenu 1. ožujka 2022. u Laubi Berislavu Šipušu.

U kategoriji kazališne umjetnosti nagrada za životno djelo pripala je Dinki Jeričević, dok je Ugo Korani dobitnik godišnje nagrade za uloge Dimitrija Fjodorovića Karamazova/Kartašova, u "Braća Karamazovi" F.M. Dostojevskog u režiji Olivera Frljića i Jermolaja Aleksejeviča Lopahina u predstavi "Višnjik" A.P. Čehova u režiji Ivana Popovskog

Goran Trbuljak laureat je u području likovne i primjenjene umjetnosti. Njegova je nagrada za životno djelo. Nini Ivančić dodijeljena je pak godišnja nagrada za retrospektivnu izložbu u Galeriji umjetnina, Split.

Nagrada za životno djelo u književnosti ide u ruke Ivana Rogića Nehajeva. Denisu Peričiću ide pak ona godišnja za roman San o Križaniću u izdanju nakladničke kuće Hena com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:52