OTKRIĆA IZ ARHIVA

PRVI SVJETSKI MEDIJSKI RAT Još je aktualna struktura medijskog aparata ratne propagande iz vremena k.u.k. monarhije?

Plener je u arhivima istraživao Prvi svjetski rat, koji ne samo da se snažno odrazio u medijima već se vodio i pomoću ondašnjih novih medija

Kao i drugi sudionici Prvog svjetskog rata, austrougarska uprava osnovala je posebnu agenturu (K.u.k. Kriegspressequartier) koja je pokrivala mnoge agende medija i propagande: književnost, fotografiju, film, likovnu umjetnost, kao i cenzuru i odnose s javnošću. Rezultat je bio razrađen medijski aparat, po svojoj strukturi još uvijek aktualan.

Ratni mediji su funkcionirali prema vlastitoj dinamici koju Peter Plener opisuje, potpomažući se Karlom Krausom, kao „tehnološku pustolovinu".

O ovoj intrigantnoj temi germanist, povjesničar, kulturni i medijski znanstvenik Peter Plener održat će u petak 22. siječnja u 19 sati u zagrebačkoj Booksi predavanje na njemačkom jeziku naslovljeno 'Rat - Propaganda - Mediji. Prvi svjetski rat kao „Vanredno izdanjee –!", uz uvod Stephana Kurza.

Plener je u arhivima istraživao veliku katastrofu ranog 20. stoljeća, Prvi svjetski rat 1914.-1918., koji ne samo da se snažno odrazio u medijima već se vodio i pomoću ondašnjih novih medija. Rat, propaganda i cenzura ovdje se izravno i uzajamno isprepliću.

Tijekom predavanja bit će prikazani ponovo iskrsli arhivski materijal u vidu fotografija i filmskih zapisa, a nakon predavanja slijedi i kratka diskusija.

Predavanje organizira Austrijska knjižnica Zagreb uz financijsku podršku Austrijskog kulturnog foruma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:41