ZAJEDNIČKI KONTEKST

PRVI SVJETSKI RAT U LEIPZIGU Na hrvatskom štandu Hameršak, Jergović...

 Hendrick Schmidt / AFP
Glavna knjiga koja se promovira na hrvatskom štandu je "Tamna strana Marsa: Hrvatska autobiografija i Prvi svjetski rat" Filipa Hameršaka, no tu su i "Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima" Milane Vuković Runjić, "Rod" Miljenka Jergovića, novo izdanje Ive Andrića...

ZAGREB/LEIPZIG - Na međunarodnom Sajmu knjiga u Leipzigu jučer je službeno otvoren hrvatski štand koji je okupio niz hrvatskih autorica i autora uključenih u program izbornice Alide Bremer "Fokus Suedosteuropa" s posebnim fokusom na zemlje Jugoistočne Europe, Lihtenštajna i Švicarske.

Otvorenju su uz autore nazočili pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Ranko Vilović te brojni drugi gosti. Hrvatskom predstavljanju na ovogodišnjem sajmu pristupilo se kroz zadanost europskog konteksta.

"Polazimo od ideje da smo mi sada dio Europe, da je Europa kontekst u kojemu djelujemo i, umjesto da se stavljamo u europski kontekst, mi ga od sada zajedno stvaramo", kazao je Stojsavljević Hini u telefonskom razgovoru nakon otvaranja hrvatskog izložbenog prostora u Leipzigu.

Osim što će se na štandu predstavljati hrvatski autori, koji će kroz tribine, forume, predavanja, okrugle stolove i čitanja predstavljati svoja djela, u druženjima će sudjelovati i autori iz Europe. "Mi nećemo biti zasebni, nego ćemo pokušati zajedničkim snagama kroz okupljanja i ostalih autora iz Europe pokazati da smo mi dio Unije", pojasnio je Stojsavljević.

Na hrvatskom izložbenom prostoru predstavljaju se recentna hrvatska izdanja koja tematikom odgovaraju na ovogodišnju temu sajma - Prvi svjetski rat. Glavna knjiga koja se promovira je "Tamna strana Marsa: Hrvatska autobiografija i Prvi svjetski rat" Filipa Hameršaka objavljena u izdanju Naklade Ljevak, no tu su i "Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima" Milane Vuković Runjić (Vuković & Runjić), "Rod" Miljenka Jergovića (Fraktura), novo izdanje Ive Andrića (Školska knjiga) i druge.

Jedno od predstavljanja koje će se baviti središnjom temom sajma nazvano je "Prvi svjetski rat u tekstovima suvremenih autora iz Hrvatske, Srbije i cijele Europe", a donosi još dvije nove antologije koje obogaćuju znanje čitatelja o toj velikoj europskoj tragediji: "Achtung! Achtung! Hier spricht der Krieg" njemačkog autora Inga Langnera, te "Veliki rat; Prvi svjetski rat u zrcalu srpske književnosti i novinarstva" srpske autorice Gordane Ilić Marković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:29