Saga o obitelji

‘Prvijenac Clarie Lombardo poput ploda je književne romanse Jonathana Franzena i Anne Taylor‘

Claire Lombardo

 Elmar Kremser/SVEN SIMON/SVEN SIMON/dpa Picture-Alliance via AFP
Sonatina naklada upravo je izdala knjigu ‘Najbolja zabava u životu‘ bestseller The New York Timesa

"Kad bi postojao plod književne romanse Jonathana Franzena i Anne Tyler, bio bi to izvrstan prvijenac Claire Lombardo.", kažu u The Guardianu te oduševljeno nastavljaju:

" U romanu sve pršti od zanosa i očaja, od toksičnih, ali snažnih obiteljskih veza. To je roman epskih razmjera – emocionalno, psihološki i pripovjedno. Široka tematska i emocionalna lepeza garantiraju čitatelju užitak ".

Najbolja zabava u životu slojevita je saga o nekoliko generacija čikaške obitelji Sorenson. U svom udobnom domu u predgrađu, David i Marilyn četiri desetljeća žive u bračnoj sreći i ljubavi. No skladan roditeljski brak za njihove je četiri već odrasle kćeri, Wendy, Violet, Lizu i Grace, nedostižan ideal, i gotovo provokacija! Složeni obiteljski odnosi izvor su njihovih teških frustracija i ozbiljnih osobnih drama. Svaka se od sestara sa svojim frustracijama bori na svoj način: buntovništvom i kukavičlukom, tajnovitošću i lažima, posrtanjima, ambicijama i rivalstvom.

No, kad se u njihovim životima nakon petnaest godina iznenada pojavi mladi Jonah Bendt, tajni sin jedne od sestara Sorenson posvojen odmah po rođenju, obiteljska dinamika poprima sasvim novi ritam i smjer, a pred čitateljem se rastvara bogat, dramatičan akvarel života jedne nekonvencionalne američke obitelji, prožet trenucima začudne radosti, sreće i nježnosti, ali i dvojbama, strepnjama i ogorčenjem.

image

Najbolja zabava u životu Claire Lombardo

Promo

"Lombardo vješto i sa zanimanjem pred čitatelja donosi svojevrsnu subverziju tradicionalne obiteljske sage koja postaje instrument pomoću kojeg se otkriva ljudska priroda.", piše The New York Times dok National Public Radio smatra da je "književnica rodom iz Chicaga isklesala složenu multigeneracijsku sagu o strastvenom, no nesavršenom četrdesetogodišnjem braku koji kćeri spomenutog bračnog para navodi da potraže svoje mjesto u svijetu u odnosu na majku i jedne na druge.

Claire Lombardo u ovom nam romanu donosi savršeno iznijansiran ekvilibrij različitih emocija i stanja koji međuljudske odnose čine neiscrpnim vrelom patnje, ali i veselja. Svojim je prvijencem pokazala svu raskoš spisateljskog talenta i opravdala usporedbe književne kritike s velikim Jonathanom Franzenom i njegovom knjigom The Corrections, koja je svojevrsna oda disfunkcionalnoj sjevernjačkoj obitelji. Ipak, smatraju u National Public Radiou, ovaj roman ponajviše podsjeća na Tyler i njenu studiju dugih brakova u romanima poput Breathing Lessons, The Amateur Marriage i A Spool of Blue Thread. Glavnu razliku čini to što je Lombardo središte interesa sretan par, dok Tyler piše o nekompatibilnim parovima, no zajednički im je interes za otkrivanje tajnih sila koje održavaju brak i desetljećima nakon vjenčanja.

U knjizi, među ostalim, piše: Kako se ono kaže? Ljudi koje najviše znamo povrijediti oni su za koje znamo da nas neće napustiti?".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:38