24. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

PULSKI SAJAM KNJIGA POSVEĆEN SLOBODI Ovogodišnji program otvara prvi afrički književni nobelovac Wole Soyinka

Wole Soyinka
 Getty Images for Grey Goose
Domaće slobodarske boje zastupat će Žarko Paić, Rajko Grlić, Ivana Dragičević, Danijel Žeželj, Sinan Gudžević, Borivoj Radaković, Julijana Adamović...

PULA - "Sloboda" - Program 24. Sajma knjige u Istri, koji će se na temu "Sloboda" održati u Puli od 29. studenoga do 9. prosinca, otvorit će prvi afrički dobitnik Nobelove nagrade za književnost i borac za slobodno društvo Wole Soyinka, priopćili su u utorak organizatori.

Festival će i ove godine okupiti nekoliko stotina sudionika, autora i promotora, nakladnika i knjižara te tisuće posjetitelja, a u jedanaest dana o knjigama i kulturnim fenomenima općenito bit će riječi na nizu predstavljanja i okruglih stolova.

I ove godine s autorima će se doručkovati, dočekivati suton uz knjigu, a knjižničari i prevoditelji dat će svemu stručan ton, dodjelit će se nagrade, a u programima Librić na Sajmu, Hop i Pop lektira razigravat će se fama o knjizi za buduće generacije.

"Sa(n)jam knjige u Istri ove se godine kao programske poveznice drži teme Sloboda. Ta će po sebi velika tema zasigurno dobiti posebnu boju iz regionalnog programa s makedonskim piscima Makedonija čita, književnosti maloga jezika koja se poput slobode svojom snagom prelila daleko preko rubova vlastitoga zavičaja", naveli su organizatori sajma.

U 24. Sa(n)jam knjige u Istri posjetitelje će uvesti prvi afrički nobelovac, nestor postkolonijalne književnosti i borac za slobodno društvo, nigerijski književnik Wole Soyinka. I ove godine u Pulu stižu gosti s Islanda odnosno pjesnik i romanopisac Eiríkur Örna Norðdahl s knjigom "Zlo". Norveški filozof Lars Svendsen govorit će o filozofiji straha, zla i slobode, a izraelski filozof Ishay Landa tumačiti zagonetke masovnog društva. Na sajam dolaze i klasik talijanskog stripa Vittorio Giardino, mlada makedonska književna zvijezda Rumena Bužarovska, a domaće slobodarske boje zastupat će Žarko Paić, Rajko Grlić, Ivana Dragičević, Danijel Žeželj, Sinan Gudžević, Borivoj Radaković, Julijana Adamović, Darko Berljak i dr.

Njihove knjige, a i njih same, moći će se naći u sajamskoj knjižari a ove godine bit će postavljen salon knjiga s naslovima više od 200 domaćih i stranih nakladnika, izloženima po uzoru na klasične, raskošne knjižare Buenos Airesa.

"Od 29. studenog do 9. prosinca u više od 70 programa kretat ćemo se mitskim, književnim, ali i stvarnim zemljama slobode, od Jeruzalema i Visa do Istre - Makedonijom, Nigerijom, Islandom, Njemačkom, Italijom, Austrijom, Norveškom, Izraelom, Španjolskom, Slovenijom, Hrvatskom" - navode organizatori i dodaju kako će Sa(n)jam knjige u Istri zatvoriti veliki pisac Javier Cercas, jedan od najvećih suvremenih europskih autora.

Inače, sajamski program i teme bit će zaokruženi izložbama Tolerancija i Poljski plakat: Tijelo Mirka Ilića, kuratora, Sloboda Alema Ćurina i Dick Skinners Tadeja Vaukmana a 24. slobodarski Sa(n)jam knjige u Istri bit će posvećen uspomeni na Predraga Lucića koji će i ove godine biti zastupljen u više festivalskih programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:10