MILAN BEGOVIĆ

Pustolov pred vratima: središnji lik drame je mlada, teško bolesna djevojka

Pustolov pred vratima, HNK Zagreb

Glavnu ulogu igra Jadranka Đokić. Uz nju i Silvio Vovk, Daria Lorenci Flatz, Goran Grgić, Ivana Boban, Ana Begić Tahiri, Siniša Popović, Tesa Litvan...

Drama Milana Begovića "Pustolov pred vratima" bit će premijerno na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u novogodišnjem terminu, 28. prosinca.

Riječ je o ekraniziranoj i mnogo igranoj drami duhovitog libretista Gotovčeva "Ere s onoga svijeta" te autora jednog od najboljih hrvatskih romana "Giga Barićeva". Begović je bio književnik i dramaturg svjetske karijere te autor koji je prije mnogih u djelima problematizirao poziciju žene, gotovo kao protofeminist. U njegovoj "Gigi Barićevoj" glavna junakinja, koja je žrtva ružnih i lažnih optužbi voljenog Marka Barića, jest i Penelopa koja sama eliminira sve prosce, ali i na kraju ubija svog Odiseja.

image

Pustolov pred vratima, HNK Zagreb

Tragikomedija u devet slika praizvedena je 1926. godine u režiji Branka Gavelle s kojim je na uprizorenju surađivao slikar Ljubo Babić. Igrali su Vika Podgorska, Ivo Raić, Josip Papić, Franjo Sotošek i Nina Vavra, a "Pustolov" je kasnije igrao u Brnu, Rimu, Beču, Bergenu, Sofiji, Oslu, Pragu, pa i Rimu. Godinu poslije Begović postaje ravnatelj Drame zagrebačkog HNK. Prethodno je Begović bio dramaturg u Deutsche Spielhausu u Hamburgu, te u bečkom kazalištu Neue Wiener Bühne. Sudjelovao je, isto tako, u Prvome svjetskom ratu, te bio predavač u zagrebačkoj Glumačkoj školi. Više je Begovićevih drama bilo je nekoć uprizoreno i igrano, dok su posljednjih desetljeća na pozornici uglavnom ili "Pustolov pred vratima" ili "Bez trećega".

Postoji i ekranizacija kultnog "Pustolova" koja je iz 1961. godine, scenarist i redatelj je bio Šime Šimatović, a igrali su Janez Vrhovec, Dunja Rajter, Ana Karić, Boris Buzančić... Prema mišljenju nekih kritičara, "Pustolov" je bio jedan od prvih hrvatskih i jugoslavenskih izrazito psiholoških filmova. Središnji lik Begovićeve drame je mlada djevojka, teško bolesna. Ona u potrazi isključivo i samo za ljubavlju sklapa ugovor sa Smrću. Vrlo modernistički, tekst prati i bunilo i javu, te je njegova fantazmagoričnost uistinu posebna.

Kako su najavili iz HNK: "Iako se ovim tekstom nastalim prije gotovo sto godina Begović donekle izrugivao sentimentalnim maštarijama mlade djevojke, a time i općem sentimentu kvaziromantičnog vremena, u kontekstu našeg vremena obilježena imperativom sreće, ljepote i mladosti, publika će zajedno s ansamblom i autorskim timom u Pustolovu pred vratima u režiji Helene Petković pronaći nove elemente i dramaturške linije.

Jadranka Đokić u "Pustolovu" utjelovljuje djevojku Agnezu. U ostalim su ulogama Silvio Vovk, Daria Lorenci Flatz, Goran Grgić, Ivana Boban, Ana Begić Tahiri, Siniša Popović, Tesa Litvan, Marin Stević, Filip Vidović, Dušan Bućan i Ivan Colarić. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:19