Bestseler Geerta Maka

PUTOVANJE KOMBIJEM Putopisno remek-djelo o Europi dvadesetog stoljeća

 Srećko Niketić / Cropix
Sugovornici, na njegovoj ruti od Pariza do Srebrenice, bili su mu predstavnici svih slojeva društva, od radnika do novopečenih tajkuna

‘U Europi’ bih sam opisao kao novinarstvo kroz vrijeme. Godinama sam želio napisati takvu priču o Europi, priču lišenu nacionalne perspektive - izjavio je svojedobno za Jutarnji list nizozemski pisac i novinar Geert Mak.

Njegova najpoznatija knjiga, međunarodni bestseler, nastala je tako što je godinu dana putovao Europom bilježeći stanje duha Starog kontinenta i istražujući što je ostalo od krvavog i kratkog 20. stoljeća.

Svi slojevi društva

Sugovornici, na njegovoj ruti od Pariza do Srebrenice, bili su mu predstavnici svih slojeva društva, od radnika do novopečenih tajkuna.

Od bivšeg zapovjednika svemirskog broda MIR, koji je u vrijeme raspada Sovjetskog Saveza kružio oko Zemlje, preko para koji živi usred zabranjene černobilske zone pa sve do redatelja Želimira Žilnika. Jednom kad je “U Europi” izašla, nije trebalo dugo da ta impresivna knjiga - na razmeđu poetskog putopisa, novinarske reportaže i historiografije - postane bestseler.

Prestižna nagrada

Poslužila je i kao predložak za iznimno popularnu televizijsku seriju koja se prikazivala na HRT-u - a Mak je 2008. dobio i prestižnu nagradu Leipziškog sajma knjiga. Knjigu su na hrvatski preveli Romana Perečinec, Radovan Lučić i Snježana Cimić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:16