POEZIJA

Radovan Ivšić: Veliki pjesnik i čovjek koji to u Hrvatskoj nije smio biti

Iako je umro u 88. godini, Radovan je umro mlad i meni je s tim mladićem bilo divno živjeti, rekla je Le Brun

Skup u čast Radovanu Ivšiću održan je u srijedu navečer u Muzeju za umjetnost i obrt u sklopu ciklusa zagrebačkih posveta koje organizira udruga Teatar poezije. Opet je to bila prilika da se podsjetimo kako taj veliki čovjek i pjesnik u Hrvatskoj nije smio biti ni jedno ni drugo. Dijelom i stoga što nije pristajao na kompromise, a dijelom i stoga što je sloboda, koju je Ivšić uprogramirao u svako svoje slovo, oduvijek u nas bila slabo razumljiva vrijednost. Zbog toga je njegovu korsku recitaciju “Narcis” zabranio fašistički režim tzv. NDH još 1942. godine. Iz istog je razloga1961. izbačen iz Društva književnika Hrvatske, iako su se njegovi kolege taj potez potrudili objasniti njegovim izbivanjem iz zemlje.

- Jedan francuski kritičar napisao je da je Radovan umro mlad. I to je istina. Meni je bilo prekrasno sve ove godine uz tog mladića - rekla je Annie Le Brun, Ivšićeva udovica.

Osim nje, o Ivšiću su govorili Zvonimir Mrkonjić, Ivan Picelj, Slobodan Prosperov Novak, Žarko Potočnjak i Božidar Alić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 09:23