KNJIGE ZA SVE

Rasprodaja koju ljubitelji literature ne smiju propustiti: Donosimo vodič za najpovoljniju kupnju na INTERLIBERU

 Dragan Matić/CROPIX

Vratimo se knjigama - jedan je od izdavačkih slogana na ovogodišnjem Interliberu , koji i ove godine funkcionira tek kao gigantska knjižara s knjigama na popustu koji se prodaju u paviljonima pet i šest. U zemlji u kojoj su knjige, zbog malih naklada, skupe, već ta činjenica je dovoljna da mu osigura popularnost bez obzira na to što se na njemu već godinama ništa ne mijenja.

Brojni šatori

Jedina novost ove godine je veći broj šatora između dva paviljona u kojima se održava Sajam, a na kojima knjige iz zaliha idu gotovo u bescjenje. Rang cijena u tim se šatorima kreće se od 0, 99 do 50 kuna - što je neki gornji plafon. Ni ove godine ne izostaju različite akcije: “kupiš 3, dobiješ 4”, “kupiš 3, dobiješ dvije”, happy hour, dodatni popusti nakon određenih iznosa ali i posebni pokloni za kupnju knjiga.

Nekoliko izdavača ima i zasebne štandove s “totalnim rasprodajama”, što se odnosi na starija izdanja. Zbog odredbe o jedinstvenoj cijeni knjige, popusti na najnovija izdanja kreću su do dvadeset posto, ali ta se odredba nerijetko proteže i na starija, još uvijek tražena izdanja. Koliko je to fer, presudit će kupci. Bez obzira na takvu vrstu nelogičnosti - odlazak na Interliber uvijek se isplati. Izdavaštvo je uostalom sektor koji je u financijskim krizama dosad prolazio neokrznuto upravo zato što su knjige jedan od proizvoda koji ne gube ne vrijednosti kako vrijeme odmiče, a ako je cijena korektna, čitatelji nikad nemaju dojam da ih se prilikom kupnje vara.

Malodušnost izlagača

Na žalost, kod nas je kriza na izdavaštvu itekako ostavila traga, čime se može objasniti i primjetna malodušnost izlgača, ali možda ih konačni rezultati prodaje, ipak, razvesele. U svakom slučaju, Interliber kao najveća smotra ovdašnjeg izdavaštva ne bi se smio propustiti. Donosimo smjernice za lakše snalaženje.

Dječji kutak: Raj za ljubitelje vampira

Brojne škole organiziraju grupne posjete za djecu na Interliber pa su za njih neki izdavači osmisliti nešto maštovitije štandove. Što se tiče ponude za djecu, isplate se izdanja iz Planetopijinih tzv. Ologija, pa su ove godine Zmajologija i Piratologija po 80 kuna. Atraktivno Profilovo izdanje “Izgubljeni svjetovi” stoji 79 kuna, a “Knjiga čarolija” 99 kuna. Djevojčice su jučer na Algoritmovom štandu listale i “Vampirski dnevnik”, blokić za devet kuna, baš koliko košta i audio verzija prve knjige iz serijala o Harryju Potteru. Kao uvertira u novi filmski nastavak Sumrak sage - mogao bi poslužiti i Vodič kroz film za 29 kuna. Za manju djecu isplati se obići i Mozaikov štand, kao i neke od specijaliziranih izdavača. Protekle dvije godine i kod nas je uzeo maha trend tzv. young adult romana. Znanje, Lumen, Algoritam, Profil - neke su od adresa.

Fina proza za sitni novac: Nobelovci i klasici do 100 kuna

Ako vas zanima dobra, kvalitetna proza a niste skloni obilasku antikvarijata - Interliber je idealno mjesto jer se proza za jako povoljne cijene, pogotovo za starija izdanja, može naći gotovo kod svih izdavača. Pravila su jednostavna - knjige izdane u proteklih godinu dana snižene su za 20 posto, a popusti na starija izdanja dolaze do 90 posto, premda na knjige koje su još uvijek tražene u knjižarama, iako su starije, možete očekivati najviše 25 posto popusta.

Nobelovce prošlog desetljeća možete nabaviti za razmjerno male novce pa su tako Coetzeeove knjige po tridesetak kuna (V.B.Z), Jelinek za 40 (Oceanmore), Doris Lessing za 60 kuna. Carverove priče, baš kao i “Večernja zvijezda” Alana Hollinghursta, zapada 69 kuna (Profil), Mishima i Sculz 50 kuna (kod Jesenskog i Turka), a prijevodi W. G. Sebalda “Austerlitz” i “Emigranti” po 40 kuna. Djela iz Disputove biblioteke Na tragu klasika mogu se nabaviti već za 20 kuna, baš koliko košta i starija izdanja Tourniera i Nabokova na štandu Vuković i Runjić, a jako povoljna su i inače pristupačna izdanja Šarenog dućana ili, pak, Meandrovi aduti. Na štandu Algoritma u tzv. happy corneru - strane knjige snižene su za 60 posto. Predivno izdanje Alena Bennetta “Suverena čitateljica” (Fraktura) idealan je poklon, a košta 70 kuna. Kad smo kod poklona, fanovi Larssona mogu kupiti lukusuzno, limitirano izdanje trilogije Milleniuma za 450 kuna (redovna cijena je 747 kuna). Sabrana djela Mirka Kovača su sa 999 kuna spuštena na 500 kuna. Za komplet Shakespeare u prijevodu Mate Marasa i izdanju Matice tijekom sajamskih dana umjesto 1800, odnosno 2800 kuna, trebate izdvojiti 1000 kuna. U ovoj kategoriji izbor je doista velik, birajte urednike i prevoditelje kojima vjerujete. Kod klasika, tj. onih za koja autorska prava više ne vrijedi, možete si dati i oduška, pa ih umjesto u mekom uvezu, kupovati u nešto luksuznim izdanjima.

Za ambiciozne: Spomenar Boba Dylana za samo pedeset kuna

Religija, ateizam, kriza, novi svjetski poredak, ustaše, partizani, tupilo društva, kultura celebrityja, kriza čovjeka - izbor publicističkih naslova je ogroman. I tu vrijedi pravilo da potražnja diktira cijenu, pa tako brojne, popularne knjige tvrdoglavo drže svoje cijene. Naša preporuka je, primjerice, LTI Victora Klemperera (Disput) koja uokviruje jezik Trećeg Reicha kao glavnu temu ovoga svjedočanstva o zlodjelima Hitlerova nacističkog režima koja trenutno košta 50 kuna ili nagrađivana “1941. Godina koja se vraća” Slavka Goldsteina koja je sa 180 kuna snižena na 119. Na štandu Novog libera snižene su i knjige nove biblioteke Sa zrnom soli, a kod njih se i ove godine po 20 kuna mogu nabaviti knjige iz jednako sjajne biblioteke Erasmus koja je izlazila početkom 90-ih; Hobsbawm, Drucker, Bobbio. Startna cijena naslova iz Algoritmove biblioteke Facta je 19 kuna, a primjerice interaktivni Spomenar Boba Dylana, koji se bavi ključnim razdobljem umjetnikova života, košta samo 49 kuna.

Kao i uvijek snižena je ionako cjenovno pristupačna biblioteka za početnike Jesenskog i Turka, tj. uvodi u kršćanstvo, budizam, islam, Platona, Kanta, Hegela, feminizam, postomodernizam..., a knjige popularnog Gladwella u tvrdom uvezu su 80, a u džepnom izdanju oko 40 kuna. “Povijest suvremene Kine” na štandu Sandorfa spuštena je sa 260 na 100 kuna. Dobri, opsežni publicistički naslovi kod Naklade Ljevak mogu se nabaviti već za 60-ak kuna, a kod njih je i biografija Amy Winehouse, nešto starijeg datuma, koja košta samo devet kuna.

Bez njih se ne može: Rječnici, atlasi, mape

Sajmovi su idealni za kupovanje atlasa, priručnika, rječnika i stručne literature po koje brojni kupci dolaze ciljano. Rječnici su na štandu Školske knjige sniženi od 40 do 60 posto, a reklamiraju i Klaićev Rječnik stranih riječi koji je sa 490 kuna pao na 245 kuna. Tu je i nezaobilazan štand Novog libera na kojem Anićev Veliki rječnik hrvatskog jezika s CD-om i Pravopisnim priručnikom do nedjelje stoji 339 umjesto 650 kuna, a Hrvatski enciklopedijski rječnik 299 umjesto 600 kuna. Snižene su i cijene raskošnih monografija, ali tu izbor ovisi o startnoj cijeni. Svakako obiđite i šta-nd Naklade Breza, za kapitalna izdanja filozofske literature, a isplati se prekopati i Globusov štand. Dobre atlase, pak, možete nabaviti već za stotinjak kuna.

Strast za djecu i odrasle: Stripovi za deset kuna

Stripoljupci na Interliberu mogu pronaći brojne zanimljive nove naslove po pristupačnim cijenama, a tu su i starija izdanja koja se mogu dobiti znatno ispod cijene. Naravno, na štandovima naših strip izdavača i striparnica naći će se vrlo jeftina izdanja, pa tako na štandu StripAgentamožete kupiti Alana Forda u najboljem, Brixyjevom, prijevodu za svega 10 kuna. Ili, pak, četiri albuma Milana Trenca u izvrsnom izdanju Bookglobea, prava remek-djela za - 10 kuna. Budući da hard-core kolekcionari stripa strahovito paze na uvez izdanja, u ponudi je moguće pronaći albume u pola cijene s minornim oštećenjima na hrbtu. Ukoliko ste obični konzument stripova i knjiga, a stanje uveza vam nije od životne važnosti, moguće je pronaći vrlo skupe albume za bagatelnu cijenu. Od novijih izdanja skrećemo pozornost na tri izdanja: “Mudraci” Štefa Bartolića (biblioteka Kvadrat, cijena 60 kuna); serijal stripova o vojnicima u Domovinskom ratu nastajao je u devedesetim godinama. Za razliku od sličnih djela ne pati od nacionalnog lažnog patosa, ne prikazuje svijet crno-bijelo, a ljudima u ratu dopušta da ipak ostanu ljudi, a ne nužno i samo heroji i zločinci.

Tu je i “Rip Kirby” Alexa Raymond a(Fibra, 150 kuna), kultni strip iz pera jednog od najvećih crtača svih vremena. Integral “Rip Kirby” unosna je kupnja bez obzira na naoko veliku cijenu. Velikog formata, tvrdih korica i besprijekornog izgleda, uživat ćete u pustolovinama omiljenog detektiva i njegovog batlera Desmonda. Ovaj strip pitanje je opće kulture, a stariji čitatelji koji se sjećaju detektiva s lulom će uživati. I naposljetku, Jason “PSSST!” (izdavač 2x2, cijena 50 kuna). Jason je samozatajan Norvežanin sa stalnim boravkom u Francuskoj. Ondje redovno stvara stripove specifičnog stila, a za svoje melankolične stripove dobio je pregršt nagrada. Pssst! je prvi Jasonov album tiskan u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:44