SKANDAL OKO NOBELA

RATNI REPORTERI MASOVNO SE DIGLI NA NOGE ZBOG PETERA HANDKEA Christiane Amanpour: 'Bila sam tamo. Svi znamo tko je kriv!'

Peter Handke i Christiane Amanpour
 REUTERS/Screenshot: Youtube
 

Nakon što je austrijskom piscu Peteru Handkeu u utorak švedski kralj Gustav uručio Nobelovu nagradu za književnost situacija se ne smiruje.

Naime, odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli tom književniku dočekana je s brojnim kritikama jer je poznato da je austrijski književnik podržavao ratnog zločinca Slobodana Miloševića te da negira genocid u Srebrenici.

Nakon što su počeli prosvjedi zbog odluke da se Handkea nagradi Nobelom, počeli su se oglašavati brojni strani novinari koji su pokrivali rat u Bosni. Oglašavaju se na Twitteru te u svojim brojnim objavama podsjećaju kako su i oni izvještavali o zvjerskim strahotama kojima su svjedočili dok su izvještavali iz Bosne i Hercegovine tijekom rata.

Uz hashtag #BosniaWarJournalists opisuju čemu su svjedočili devedesetih godina. Tako je svoju jasnu poruku putem Twittera poslala i urednica na CNN-u Christiane Amanpour napisavši: "Bila sam tamo. Svi znamo tko je kriv".

"Izvještavao sam o ratovima u Jugoslaviji te sam vidio monstruozne zločine koji su završili suđenjima za ratne zločine, uključujući i lidere bosanskih Srba - Karadžića i Mladića", napisao je urednik s BBC-ja Jeremy Bowen, dodavši i link s Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije na kojem je zapisnik o ratnim zločinima.

Zamjenica direktora Human Rights Watch Laura Pitter također je na Twitteru napisala da ponosno stoji uz bivše ratne novinare u Bosni te protestira protiv Nobelove nagrade.

"Prvo sam tamo bila kao reporter, a nakon toga u službi Human Rights Watch te sam vidjela zločine koje on pokušava umanjiti svojim pisanjem", poslala je Pitter jasnu poruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:35