Ljubav oko svijeta

"Razgovarali smo s ljudima u poligamnim, kao i s onima u modernim, poliamornim vezama"

Anđela i Davor Rostuhar
 Marko Todorov/Cropix
Davor i Anđela Rostuhar putovali su oko svijeta u potrazi za pričama o ljubavi. Njezin je film je premijerno prikazan na TV kanalu Arte

"Ljubav oko svijeta" višegodišnji je projekt Davora i Anđele Rostuhar, rezultat njihovog neobičnog medenog mjeseca tijekom kojega su, želeći otkriti što različitim ljudima predstavlja ljubav, u godinu dana proputovali 24 države na svim kontinentima.
Njihovo je putovanje trajalo od siječnja do prosinca 2019., a sljedeću godinu kada se zbog pandemije više nije moglo slobodno putovati, iskoristili su za organiziranje opsežnog prikupljenog materijala.
Davor se fokusirao na knjigu, koja je dovršena u veljači ove godine i sada se prevodi na engleski jezik, a Anđela je radila na dokumentarnom filmu, koji je završen u studenom prošle godine.

Na Valentinovo film je premijerno prikazan na francusko-njemačkom TV kanalu Arte, kino premijera trebala je biti u veljači u zagrebačkom "Tuškancu", no premještena je na 1. svibnja.
"Putovali smo godinu dana, intervjuirajući različite parove o značenju ljubavi. Razgovarali smo s friškim parovima, kao i s onima koji su proslavili dijamantnu obljetnicu, s gay i heteroseksualnim parovima, s ljudima koji žive u tradicionalnim poligamnim, kao i s onima koji imaju moderne, poliamorne veze", rekla je Anđela Rostuhar u razgovoru za Hinu. Isti set pitanja o ljubavi, odnosima, braku, izazovima, prevarama i razvodima postavljali su ljudima raznih zanimanja i profila, od nomadskih lovaca i sakupljača do holivudskih slavnih ličnosti.

Obišli su lokacije od metropola poput Tokija i New Yorka, preko zatvorenih zajednica poput Saudijske Arabije i Irana, do prašuma Amazone, afričkih pustinja i udaljenih pacifičkih otoka.Pokušali su obuhvatiti što više različitih iskustava, običaja i vjerovanja o ljubavi, shvatiti što ih povezuje i razlikuje te je li ljubav univerzalna neovisno o geografskim, društvenim i kulturnim uvjetima.
Da se ljubav pojavljuje u najrazličitijim oblicima pokazuju sugovornici koji su se, kaže Rostuhar, vjenčali sami za sebe, koji su se razveli, one čiji su supružnici preminuli, one koji još uvijek tragaju za srodnom dušom, one koji nikada nisu našli ljubav i one koji su u ljubavi našli sve.

"Tražili smo sve nijanse ljubavi i odnosa kako bismo dobili što širi spektar odgovora na naše pitanje – što ta ljubav zapravo je", istaknula je. U svakoj su državi proveli nekoliko tjedana i pronalazili sugovornike što je, napominje, bio vremenski najzahtjevniji zadatak. Koristili su sve dostupne kanale – društvene mreže, Couchsurfing platformu, poznanstva, lokalne fiksere, medije. "Ponekad je išlo glatko, ponekad bi proveli tjedne rada na jednoj priči", napomenula je. Pozitivno ih je iznenadila otvorenost i spremnost ljudi da dijele svoju intimu s njima i potencijalno sa cijelim svijetom, za što Rostuhar vjeruje da je sigurno djelomično kulturološki uvjetovana, ali ovisi mnogo i o tipu osobnosti.

Kako je najavila, uskoro planiraju na svojim društvenim mrežama, Instagramu i Facebooku, objavljivati više detalja o tome kako je koja priča nastala. Među ljubavnim pričama, od onih o bivšem mafijašu i njegovoj supruzi, modernoj gejši, o lezbijskom paru iz Irana u kojem još postoji smrtna kazna za homoseksualce te niza onih ostvarenih unatoč nacionalnim, religijskim, svjetonazorskim preprekama, kao jedna od ljepših ističe se ona Mire Furlan i Gorana Gajića, koji su zbog 'pripadnosti različitim plemenima' morali otići iz ovih krajeva.

Većinu obaveza oko projekta supružnici Rostuhar napravili su sami, od logistike putovanja do same realizacije, a pola godine pripremali su i osmišljavali koncept. U početku su u projekt ulagali vlastita sredstva, odnosno sav prihod od prodaje knjiga, fotografija, predavanja i projekcija njihovog prethodnog filma "Polarni san".


Po povratku s putovanja, kontaktirali su ih Miodrag Sila i Nebojša Taraba iz produkcijske kuće Drugi plan i povezali sa svojim njemačkim partnerima, kućom Beta Film, odnosno njihovim dijelom za dokumentarni film Autentic, koja je odmah njihov projekt predstavila Arteu. Film je tako nastao u koprodukciji njihove organizacije Klub za ekspedicionizam i kulturu (KEK), Drugog Plana i njemačkog Autentica te u partnerstvu s Bayerischer Rundfunk televizijom i Arteom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 10:48