Nova izdanja

Reza Aslan vjeruje da se čitava povijest čovječanstva može ispričati kroz povijest religija

Knjiga Reze Aslana
Uz knjigu "Bog - povijest čovjeka" Profil je izdao i "Nizozemsku kuću" Ann Patchett koja konkurira za Pulitzera

"Potresan portret neobične kuće i nesretne obitelji koja u njoj živi" napisao je kritičar The Timesa o knjizi "Nizozemska kuća" čija je autorica Ann Patchett. Knjiga je ušla i u finale Pulitzerove nagrade. Knjiga prati kako nakon Drugog svjetskog rata Cyril Conroy započninje stvaranje carstva nekretnina. Prva demonstracija novostečena bogatstva kupnja je Nizozemske kuće, raskošnog imanja kojim želi iznenaditi suprugu Elnu. Nakon Elnina misterioznog odlaska Cyril živi s kćeri Maeve i sinom Dannyjem. No jednog dana u neobičnu, osebujnu Nizozemsku kuću stiže Andrea, žena koja će uskoro postati njegova nova supruga...

image
Nizozemska kuća

Nizozemska kuća raskošna je, potresna saga koja se proteže tijekom pet desetljeća. Priča je to, kako navode iz Profila, u čijem je izdanju upravo izašla ova knjiga "o snažnoj povezanosti brata i sestre, kući njihova djetinjstva i prošlosti koju ne mogu ostaviti za sobom; roman o obitelji, gubitku i ljubavi". Hrvatski prijevod potpisuje Saša Stančin.


Povjesničar Reza Aslan uvjerenja je da se cijela povijest čovječanstva može ispričati uz pomoć povijesti religija, a svoju tezu razrađuje u knjizi "Bog – povijest čovjeka", u prijevodu Ive Karabaić i Nataše Barac, koju su također izdali u Profilu. Aslan u ovoj knjizi prati razvoj religioznosti, od primitivnog animizma do današnjeg monoteizma, tretirajući pritom svaku religiju sasvim ravnopravno, kao posebne aspekte jedne te iste vjere u Boga, a osobito pažljivo proučava i čitatelju objašnjava korijene religioznog poriva, smještajući ga u svoju teoriju evolucije. Knjiga se našla na top-ljestvicama najprodavanijih knjiga u SAD, ali je izazvala i brojne kontroverze i rasprave, pa je sam autor bio optuživan da je on – nevjernik. Reza Aslan, američki povjesničar, profesor je vjerskih znanosti iranskog porijekla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:43