Kvadratura

Robert Međurečan: Najdraže mi je kada se moja knjiga svidi čitatelju koji nije čuo za mene

Muđurečan je autor četiri romana, glazbenik i strastveni kvizaš

 Ivan Posavec/
Glavni junak romana "Domovina to go" je Šimun Nikolić, nezaposleni profesor hrvatskog koji odlazi raditi u München kao bauštelac

Domovina to go" četvrti je roman Roberta Međurečana koji je objavio Sandorf. Glavni junak romana je Šimun Nikolić, nezaposleni profesor hrvatskoga jezika, razočaran u hrvatsko pravosuđe i ekonomiju, koji odluči otići raditi u München kao bauštelac ... Koliko on ima dodirnih točaka sa samim autorom?

- I ja sam otišao raditi u Njemačku, jer sam bio "prestar" za posao u Hrvatskoj. Iz inata sam odlučio otići iako nisam znao njemački i zahvaljujući znancima koji su tamo otprije bili, vrlo brzo sam našao posao. Vratio sam se u vrijeme korone, misleći da ću pandemiju lakše prebroditi kod kuće. I to je otprilike sve što je slično s glavnim likom. Kad pišem, izbjegavam likovima davati svoje karakteristike, iako možda prolaze isti put. Šimun je kao glavni lik smušeni dobričina. Iako je ušao u četrdesete, nikad u sebi nije izgradio svoju vlastitu zlobu, utvrdu od gorkog životnog iskustva. I zato je ranjiviji. Utvaram si da nisam toliko naivan kao moj lik - kaže Međurečan kojeg pitamo koliko misli da je kao autor prepoznat na domaćoj sceni?

- Prvi roman "Prodajem odličja, prvi vlasnik", objavio sam u 40. godini, u trenutku kad sam bio siguran u smislenost svojih rečenica. Ne jurim objavljivati dok nisam siguran u tekst. Prepoznatljivost je subjektivna stvar jer čitatelji imaju potrebu pisce svrstavati u pretince – tako sam većini završio u pretincu "ratna proza". A moji tekstovi ne sviraju na jednoj žici, nego imaju više slojeva i najdraže mi je kada čitatelj koji nikad prije nije čuo za mene pročita neku od mojih knjiga i svidi mu se. Često mi se tada javljaju s pitanjem - zašto dosad nisam čuo/čula za vas - objašnjava ovaj 52-godišnji književnik koji se bavi i glazbom, a i strastveni je kvizaš.

- Glazba i pisana riječ za mene su nedjeljiva cjelina. Pišem i sviram od djetinjstva. Od ranog rock‘n‘rolla u mlađim danima, došao sam do Agramera sredinom devedesetih, a prije osam godina osnovao sam Rasputin orkestar koji je romsku glazbu i narodnu glazbu jugoistočne Europe svirao s primjesama jazza, svinga, latina i popa - rekao je Međurečan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:38