NAKON NAPADA

Salman Rushdie: ‘Pišem knjigu, konačno sam opet počeo raditi. Srećom, dobro se oporavljam‘

Salman Rushdie, PEN America Literary Gala, New York

 Timothy A. Clary/Afp
Zbog prošlogodišnjeg napada pisac je izgubio vid na jedno oko i ne može se koristiti jednom rukom

Britanski pisac Salman Rushdie rekao je da je ponovno počeo pisati nakon što je prošle godine napadnut i teško ozlijeđen.
Rushdie, koji je na događaju prošle godine više puta izboden, navodno od islamskog ekstremista, rekao je da je "trajalo neko vrijeme", ali je konačno ponovno počeo raditi.
Upitan kada bi mogao dovršiti novu knjigu, rekao je: "Oh, izvijestit ću vas".
Pisac je bio među onima kojima su u utorak dodijeljena priznanja u dvorcu Windsor.
Govoreći nakon ceremonije na kojoj je upoznao princezu Anne, Rushdie je rekao da je "velika čast" dobiti priznanje za "životni" rad i opisao Anne kao "vrlo velikodušnu".
Ovaj 75-godišnjak je bio žrtva opetovanih prijetnji smrću i pokušaja da ga ubiju nakon objavljivanja romana "Satanski stihovi" 1988. godine.
Knjiga, inspirirana životom islamskog proroka Muhameda, potaknula je tadašnjeg vrhovnog vođu Irana, ajatolaha Homeinija, da izda fetvu pozivajući na Rushdiejevu smrt.
Referirajući se na prošlogodišnji napad, Rushdie je rekao da se "dosta dobro oporavio, zbog čega i mogu biti ovdje. Morao sam neko vrijeme pričekati".
Slavni romanopisac indijskog podrijetla, naturalizirani Amerikanac koji živi u New Yorku, 12. kolovoza prošle godine bio je pozvan na književnu konferenciju u Chautauquau, gradiću u sjeverozapadnom dijelu države New York.
U trenutku kada je uzeo riječ, na njega se naoružan nožem bacio mladi Amerikanac libanonskog podrijetla i izbo ga desetak puta.
Gledatelji i stražari svladali su napadača koji je odmah uhićen, optužen i zatvoren u očekivanju suđenja.
Rushdiejev agent Andrew Wylie otkrio je u listopadu prošle godine da je Rushdie izgubio vid na jedno oko i da se ne može koristiti jednom rukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:51