DODJELA VIDEOVEZOM

Škot Douglas Stuart dobitnik Bookera, ugledne britanske nagrade za književnost

Douglas Stuart
 David Parry/Pa Images/Profimedia
Nagrada Booker, ustanovljena 1969., svake se godine dodjeljuje piscu ‘najboljeg romana na engleskom jeziku‘

Nagrada Booker, ugledna britanska književna nagrada, dodijeljena je u četvrtak navečer Škotu Douglasu Stuartu za "Shuggie Bain", njegov prvi roman.

"Shuggie Bain" je priča o osamljenom dječaku u potrazi za vlastitim identitetom koji nesebično voli svoju majku, ovisnicu o alkoholu i ostaje uz nju dok ona proživljava pakao, u Glasgowu 1980-ih, u doba thatcherizma obilježenog siromaštvom, gospodarskom krizom, marginalizacijom radničke klase i vjerskim sektaštvom.

Ta velika freska opustošenih života malih ljudi koja magistralno oslikava ljubav, razočaranje, ovisnost i samouništenje, djelo je fascinantno, koliko i potresno.

Autor, kojemu su 44 godine, i sam je odrastao u Glasgowu odakle je otišao u New York kako bi radio u modnoj industriji.

Nagrada Booker, ustanovljena 1969., svake se godine dodjeljuje piscu "najboljeg romana na engleskom jeziku". Nagrada donosi pobjedniku 55.000 eura i međunarodni ugled.

Svečanost predaje nagrade koja je u Ujedinjenom Kraljevstvu isto što i Goncourt u Francuskoj, bila je organizirana u dvorani Roundhouse, na sjeveru Londona, ali je više poznatih osoba, među njima i autor, sudjelovalo putem videoveze zbog pandemije covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 09:02