Od 9. do 11. rujna

ŠKURE - šibenske književne ure, novi je međunarodni festival suvremene književnosti

Šibenčanin Stjepan Gulin za svoj je pjesnički opus 2012. godine ovjenčan Goranovim vijencem. Umro je dvije godine kasnije.
 Niksa Stipanicev/cropix
Na kraju festivala dodjeliti će se nagrada Stjepan Gulin za najbolju pjesničku zbirku objavljenu prvi put na području regije

Od 9. do. 11. rujna u Šibeniku se događa prvo izdanje međunarodnog festivala suvremene književnosti nazvanog ŠKURE – šibenske književne ure. Festival organizira šibenska udruga Praznik rada - centar za umjetnost i edukaciju u suradnji sa zagrebačkim Centrom za knjigu. Na čelu organizacijskog tima je književnica Olja Runjić, uz Vandu Mikšić, Branka Čegeca, Mojcu Martin Piletić i Leona Lučeva.

Festival će se događati na nekoliko gradskih lokacija. Večernji program predviđen je na Maloj loži (Trg Ivana Pavla II.), dok će dnevna scena biti kod krstionice (Gradska vrata 3). U prvom izdanju festival će ugostiti dvadeset i tri autora iz zemlje i inozemstva: Alhierd Bacharevič (Bjelorusija), Krešo Bagić (Hrvatska), Sanja Baković (Hrvatska), Julia Cimafiejeva (Bjelorusija), Đurđica Čilić (Hrvatska/BiH), Velibor Čolić (Francuska/BiH), Lidija Deduš (Hrvatska/BiH), Boba Đuderija (Hrvatska), Stipe Grgas (Hrvatska), Namik Kabil (BiH), Almin Kaplan (BiH), Zvonko Karanović (Srbija), Miroslav Kirin (Hrvatska), Lea Kovács (Hrvatska), Semezdin Mehmedinović (BiH), Guillaume Métayer (Francuska), Miroslav Mićanović (Hrvatska), Evelina Rudan (Hrvatska), Feđa Štukan (BiH), Nada Topić (Hrvatska), Dragan Velikić (Srbija), Boris Vrga (Hrvatska), Marina Vujčić (Hrvatska).

Programe će moderirati Sanja Baković, Dubravka Bogutovac, Branko Čegec, Emir Imamović Pirke, Leon Lučev, Vanda Mikšić, Marko Podrug, Živana Podrug, Olja Runjić, Siarhej Šupa i Marina Vujčić. Tribina Mediteran kao tekst održat će se u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, dok će se na tribini Hrvatskog PEN centra predstaviti Antologija banijske književnosti, a odabrane pjesme čitat će glumice Oriana Kunčić i Nina Violić.

U sklopu festivala pokrenuta je i Književna nagrada Stjepan Gulin za najbolju pjesničku zbirku objavljenu prvi put na području regije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija) u razdoblju od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja 2021. Na ovogodišnji je natječaj pristiglo 67 knjiga, a o užem krugu od pet knjiga te laureatu odlučio je tročlani žiri u sastavu: Krešimir Bagić (predsjednik), Dubravka Bogutovac i Semezdin Mehmedinović. Pet naslova koji su ušli u finale su: Lidija Deduš: „Razglednice iz prašnjave republike”, Nedžad Ibrahimović: „Obiteljske i druge strašne pjesme”, Radmila Petrović:”Moja mama zna šta se dešava u gradovima”, Marko Pogačar: „Knjiga praznika”, Adnan Žetica: „Sve ono što u džepove nije moglo stati”. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrade Stjepan Gulin održat će se posljednjeg dana festivala – u subotu, 11. rujna na sceni Mala loža u 22 sata.

Dio festivalskog programa bit će i radionica Glumac ima vremena za poeziju, koja će se održati u petak 10. i u subotu 11. rujna, a vodit će je Leon Lučev i Jelena Graovac Lučev. Na kraju radionice polaznici će se prezentirati publici poetsko-glazbenim performansom izvodeći odabrane pjesme Stjepana Gulina na programu proglašenja dobitnika po njemu nazvane književne nagrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:06