O RODITELJIMA I DJECI

Slavni Jorge Bucay stigao u Zagreb: ‘Ljudi mi znaju pristupiti kako bi pohvalili moju knjigu - Alkemičar‘


Predstavljanje knjige argentinskih psihoterapeuta i pisca Jorgea u Demiana Bucaya Put mudrosti

 Nera Simic/Cropix
U utorak će predavanje održati pred rasprodanom Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog. Na pozornici će mu društvo praviti sin, također psihoanalitičar, Demián Bucay

Jorge Bucay, argentinski psihoterapeut i autor brojnih popularnih naslova četvrti put gostuje u Hrvatskoj. Bucay, čije su knjige prevedene na 34 jezika (mnoge, poput "Puta sreće", "Ispričat ću ti priču", "20 koraka prema naprijed" te "O roditeljima i djeci", prevedene su i na hrvatski jezik u izdanju Frakture), ovoga utorka će predavanje održati pred rasprodanom Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog. Na pozornici će mu društvo praviti sin, također psihoterapeut, Demián Bucay.

Osim o odnosu između roditelja i djece, kojim su se bavili i u knjizi "O roditeljima i djeci" (na hrvatskom u izdanju Frakture), Jorge i Demián Bucay pričat će i o drugim vrstama odnosa jer su upravo odnosi, napominje Jorge Bucay, ključ sretnoga i kvalitetnoga života. Na konferenciji za novinare u knjižari Fraktura, otac i sin su progovorili i o svome odnosu. Obojica su ustvrdila da su zahvaljujući suradnji jedan od drugoga puno naučili. Dok je Jorge istaknuo da je Demián dobar terapeut s kojim je lako raditi, potonji je naglasak stavio na vještinu slušanja, čak i kada je riječ o nezgodnim temama. Čovjek ima dva uha i jedna usta, podsjeća Jorge. Osim toga, nijedan odnos između roditelja i djeteta, smatra Demián, nije lišen nesuglasica, no bitno je na njima raditi.

Ljude uvijek muči ograničen broj istih problema, kaže Jorge. Vremena se mijenjaju, no i dalje patimo zbog istih stvari kao naši preci. Sve su to samo varijante istih problema, uvjeren je Jorge.

Bit problema je ista, no ipak nismo na istome mjestu kao prije sto godina, kaže pak Demián.

image

Demian Bucay.

Nera Simic/Cropix
image


Predstavljanje knjige argentinskih psihoterapeuta i pisca Jorgea u Demiana Bucaya Put mudrosti

Nera Simic/Cropix

Čemu Jorge može zahvaliti uspjeh svojih knjiga? Jednostavnosti, mišljenja je cijenjeni psihoterapeut - jednostavnom stilu pisanja koji je razvio zahvaljujući svojoj majci. Kada mu je jednom prilikom kazala da ne razumije što tekstom želi poručiti, Jorge je majci svoju poruku pojasnio, na što ga je ona priupitala: "Zašto ne pišeš ovako kako objašnjavaš?"

Nakon toga razgovora, priznao je vidljivo emotivni Bucay, kada bi pisao uvijek bi promislio: "Hoće li mama ovo razumijeti?" "Pišem tako da me svi razumiju", zaključuje Bucay, koji ne vjeruje da knjiga sama po sebi može promijeniti nečiji život. "To je vaš rad", kaže o onima koji čitaju njegove knjige i prisustvuju njegovim predavanjima. "Hvala vam što mi dopuštate da vam u tome pomognem".

Zahvalnost je obostrana, primijetio je Bucay u interakciji s ljudima. No ponekad i krivo usmjerena, priznaje autor kojem pojedinci ponekad pristupe kako bi - pohvalili "Alkemičara". On se pak nada, kaže kroza smijeh o zabuni, da se istovjetna situacija ponekad dogodi i autoru "Alkemičara" Paulu Coelhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:53