SUSRET S OBOŽAVATELJIMA

SLAVNI PISAC TRILERA ODUŠEVLJEN ZAGREBOM Dan Brown prošetao centrom i poručio: 'Ovdje je divno, sve je moderno i progresivno, a ručak je bio svjetski'

Dan Brown u knjižari Znanje u Zagrebu
 Bruno Konjević / CROPIX
 

Američki pisac trilera Dan Brown, jedan od najpoznatijih svjetskih književnika, boravio je u srijedu u Zagrebu gdje se prošetao središtem grada te se u knjižari Znanje u Hotelu Dubrovnik susreo sa svojim hrvatskim obožavateljima i potpisivao primjerke svoje najnovije u nas prevedene knjige "Postanak".

Brown, kojemu je to prvi posjet Hrvatskoj, otkrio je kako su ga za dolazak u prvome redu zaintrigirali roditelji, koji su mu rekli kako je riječ o divnoj zemlji i ljudima.

"Dakle, to je prvi razlog. Puno sam putovao, a u Hrvatskoj nikada nisam bio i doista sam želio doći", kazao je pisac. No, otkrio je kako postoji i drugi razlog, a taj je njegova skladateljska strast. U Zagreb ga je, rekao je, dijelom dovela i suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom na skladbi koju je sam skladao.

"Osim što sam pisac, također se bavim i skladanjem, tako da je drugi razlog što sam tu to što sam dobio priliku da moju glazbu snimi orkestar Zagrebačke filharmonije", pojasnio je pisac. Skladba o kojoj je riječ za sada je, kako je rekao, "u domeni privatnoga", a iskustvo s orkestrom Zagrebačke filharmonije opisao je kao predivno, napomenuvši kako se nada da će se suradnja ponoviti u budućnosti.

Na novinarsko pitanje je li možda došao i radi istraživanja za svoju sljedeću knjigu, Brown je odgovorio: "Uvijek istražujem. I sada istražujem, imam jako puno ideja, ali se još nisam odlučio ni za koju konkretno".

Dan Brown (1964.) američki je pisac trilera čiji su romani prevedeni na 56 jezika, te prodani u gotovo 200 milijuna primjeraka. Najpoznatiji je po serijalu o harvardskome simbologu Robertu Langdonu, koji uključuje knjige "Anđeli i demoni" (2000.), "Da Vincijev kod" (2003.), "Izgubljeni simbol" (2009.), "Inferno" (2013.), te posljednju, "Postanak" (2017.), od kojih su čak tri adaptirane i za film.

Zagreb, 040718.
Americki pisac Dan Brown u knjizari Znanje u Gajevoj 1 pokraj hotela Dubrovnik.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Dan Brown potpisuje primjerke knjige u knjižari Znanje u Zagrebu

Upravo je primjerke svojeg posljednjeg romana potpisivao u kratkom susretu s novinarima i obožavateljima u knjižari Znanje u Hotelu Dubrovnik, gdje je u pratnji direktora svojeg hrvatskog nakladnika VBZ-a Mladena Zatezala i urednika došetao od Dubravkina puta, kroz Tunel Grič, pa preko Radićeve ulice.

"Upravo sam prošao kroz tunel za koji nisam znao; doista zastrašujući tunel koji se Robertu Langdonu nikako ne bi svidio, a kroz koji bi vjerojatno morao proći da dođe u Hrvatsku", našalio se pisac, koji je nadalje istaknuo kako ga je Hrvatska pozitivno iznenadila.

"Došao sam nemajući pojma što mogu očekivati, a Zagreb se pokazao kao jedan moderan i napredan grad. Doista sam ugodno iznenađen, volio bih se ponovo vratiti kao običan turist. Ovdje je divno", rekao je pisac, napomenuvši kako mu je upravo u samom središtu grada poslužen "ručak svjetske klase" kakav bi mogli poslužiti bilo gdje u svijetu, u New Yorku ili Parizu.

Najavljen kao najiščekivanija knjiga godine, triler "Postanak" (2017.), na hrvatskom objavljen u prijevodu Petra Vujačića i izdanju VBZ-a, trenutno je najprodavanija knjiga u Europi i SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:14