TRIBINA U DVORIŠTU

Slavni ruski pisac Mihail Šiškin u Zagrebu

 Wikipedia
Roman "Pismovnik" za koji je 2011. godine osvojio prestižnu književnu nagradu 'Velika knjiga' pokazuje zašto Šiškina smatraju živućim klasikom

Jedan od najvećih živućih ruskih romanopisaca Mihail Šiškin, kojeg su u književnom dodatku londonskog The Timesa nazvali ruskim Ianom McEwanom, gostuje sutra u Zagrebu od 19 sati u kafeu Dvorište.

Mihail Šiškin, rođen u Moskvi 1961. godine, od 1995. seli u Švicarsku gdje je našao posao prevoditelja. U književnosti se pojavio početkom 90-ih godina, a za roman "Vilina kosica" (2005.) osvojio je prestižnu nagradu Nacionalni bestseler.

Svoj politički stav demonstrativno je izrazio odbijanjem sudjelovanja na sajmu Book expo America 2013. godine, gdje nije želio sudjelovati kao službeni predstavnik Rusije zbog neslaganja sa službenom ruskom politikom.

Roman "Pismovnik" za koji je 2011. godine osvojio prestižnu književnu nagradu 'Velika knjiga' pokazuje zašto Šiškina, kojeg kao izvanrednog stilista uspoređuju s Nabokovim, smatraju vodećim piscem svoje generacije i živućim klasikom te zašto je jedan od najprevođenijih ruskih pisaca. Roman je u hrvatskom prijevodu objavila Naklada Ljevak.

Uz Šiškina, gosti tribine su prevoditelj Igor Buljan, rusist Ivo Alebić i Irena Lukšić, prevoditeljica i znanstvenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:47