ČUDESNA LJUBAVNA PRIČA

SLIKOVNICA O KLEPETANU I MALENOJ 'Tražila sam da se promijeni kraj jer nisam htjela da klinci ridaju nad pričom kao što sam ja nad Zekom i potočićem'

Priča o vjernosti dugoj 26 godina ispričana je na način prihvatljiv djeci, kroz stihove Sonje Smolec i ilustracije Jelene Kašić

- Nije mi bilo jasno zašto nitko ne objavljuje ništa o toj čudesnoj ljubavnoj priči. Igrom slučaja upoznala sam Sonju Smolec i prvi put u životu naručila slikovnicu. Glavni su protagonisti Malena i Klepetan - kaže nam Simona Goldstein, izdavačica čija je kuća Antibarbarus tiskala slikovnicu o jednoj od najpoznatijih ljubavnih priča s ovih područja.

- Dogovorile smo se da crteži ne budu prekričavi i da daju stvarnu informaciju o mjestu, školi itd., ali i da simbolički prikažu ono što je teško predstaviti - bolesnu rodu i let selica preko pola Zemlje. Tražila sam da se promijeni kraj jer nisam htjela da klinci ridaju nad pričom kao što sam ja nad Zekom i potočićem, dodaje Smolec. Slikovnica će bit predstavljena na Interliberu koji počinje u utorak. Promocija slikovnice zakazana je za petak 15. studenoga.

Ljubavna priča o vjernosti, koja traje čak dvadeset i šest godina, ispripovijedana je na način prihvatljiv djeci te kroz stihove Sonje Smolec i ilustracije mlade umjetnice Jelene Kašić. Ima i duhovitih trenutaka, primjerice kad se Malena sprema za dolazak Klepetana pa odjene ružičaste štikle i maramu oko vrata u istoj boji, gledajući se pritom u ogledalo i nestrpljivo očekujući svojeg dragog.

Osim dviju roda, protagonist je i Stjepan, domar škole iz Brodskog Varoša u Slavoniji, koji je našao ozlijeđenu mladu rodu. Slikovnica pripovijeda iz njegove perspektive, on priča o svemu okupljenoj djeci. Ptici je, podsjetimo, bilo ozlijeđeno desno krilo pa nije mogla odletjeti na jug. On joj je osigurao hranu i toplinu kako bi preživjela zimu. Nazvao ju je Malena. Roda je prihvatila prijateljstvo, privikla se na gnijezdo koje joj je sagradio i jela što je njezin novi prijatelj ulovio. Premda joj krilo nije mogao izliječiti, izrasla je u lijepu, veliku zdravu pticu.

Nekoliko godina poslije u njezino je gnijezdo došao mužjak kojem su dali ime Klepetan i to mjesto prihvatio kao svoj dom. Autorica Sonja Smolec je, među ostalim, dobitnica prestižne međunarodne nagrade za najbolju kratku priču do sto riječi, napisanu na engleskom jeziku, na natječaju Museo de la Palabra u španjoskom Queru, koji podupire fondacija César Egido Serrano Tim je povodom primljena i u audijenciju kod princeze Letizije, sadašnje španjolske kraljice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:56