INFORMACIJE O RATU

‘Službeni mediji u Rusiji neumorno ponavljaju laži kojima ne priznaju agresiju‘

Svetlana Aleksijevič

 Christoph Soeder/dpa Pool/dpa Picture-Alliance via AFP
Poznati pisci pozivaju govornike ruskog da kroz sve dostupne kanale šire istinu o ratu u Ukrajini

Skupina renomiranih pisaca pozvala je ruske govornike diljem svijeta da šire istinu o ratu u Ukrajini tako da direktno kontaktiraju ruske građane "koristeći sve dostupne načine komunikacije", piše The Guardian.

Među potpisnicima ovog poziva je Bjeloruskinja koja piše na ruskom Svetlana Aleksijevič.

Aleksijevič je dobila Nobelovu nagradu za književnost 2015. godine, a njeno pisanje se opisuje kao "spomenik hrabrosti i patnji našeg vremena".

Uz Aleksijevič stoje i Vladimir Sorokin, jedan od najpopularnijih pisaca moderne ruske književnosti, Aleksandar Iličevski, Mihail Šiškin, Boris Akunin te mnogi drugi.

Pridružio im se i John Maxwell Coetzee.

Naime, ruska je vlast blokirala pristup informacijama i vijestima o invaziji na Ukrajinu. Razne internetske stranice su blokirane, a većina medija je potpuno ugašena.

Ruski parlament je donio zakon o, kako su oni interpretirali, zabrani širenja "lažnih informacija" o njihovim vojnim snagama pa je pristup BBC-ju i Deutsche Welleu ograničen.

Ruski pisci mole za pomoć sve govornike ruskog jezika, bilo da je riječ o izvornim govornicima ili pak onima koji govore ruski kao strani jezik: "Danas se ruski koristi kako bi poticao mržnju i opravdao sramotni rat protiv Ukrajine. Službeni mediji u Rusiji neumorno ponavljaju laži koje stvaraju veo iluzija oko agresije... Rusima se laže godinama. Neovisni izvori informacija su gotovo u potpunosti uništeni. Vođe opozicije utišani. Državni propagandni stroj je u punoj moći... U ovoj je situaciji je nužno ruskim građanima otkriti potpunu istinu o ruskoj agresiji nad Ukrajinom. Istinu o patnji i gubitcima ukrajinske nacije. Istinu o napadnutim i ubijenim civilima. Istinu o opasnosti u kojoj je cijela Europa, a možda i cijela ljudska vrsta, s obzirom na prijetnju nuklearnim ratom...Vi govorite ruski. To je značajno. Molimo vas, iskoristite sve dostupne načine komunikacije. Telefone. Messengere. E-mailove... Nastojte doprijeti do ljudi koje poznajete, kao i onih koje ne znate. Recite istinu. Ako je Vladimir Putin gluh i slijep, možda će Rusi slušati one koji govore njihov jezik. Ovaj pogrešan rat treba zaustaviti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:06