MAJKA HARRYJA POTTERA

'SMRTONOSNO BIJELO' Izašao novi kriminalistički roman J.K. Rowling u hrvatskom prijevodu

J.K. Rowling
 Getty

ZAGREB - Kriminalistički roman "Smrtonosno bijelo", četvrti u nizu iz serijala o detektivu Cormoranu Strikeu Roberta Galbraitha, što je pseudonim iz kojeg se skriva slavna spisateljica J.K. Rowling, objavljen je u hrvatskom prijevodu.

Autorica legendarnog Harryja Pottera napisala je dosad najopsežniji naslov koji zaokružuje seriju veoma uspješnih kriminalističkih romana o tom privatnom istražitelju - prve tri knjige Zov kukavice, Dudov svilac i Karijera zla prodane su u više od jedanaest milijuna primjeraka, ističu iz Mozaik knjige, izdavača novog naslova koji je prevela Mirna Čubranić.

Na temelju prva tri romana nastala je i popularna televizijska serija Strike za BBC One u kojoj se Cormoranu Strikeu (Tom Burke) u poslu pridružuje Robin Ellacott (Holliday Grainger) koja počne raditi kao njegova privremena pomoćnica, ali se ubrzo zadubi u njegove istrage jednako kao i u detalje njegove slavne, ali mučne prošlosti.

Nova knjiga na skoro 700 stranica donosi priču o Billyju, problematičnom mladiću koji dolazi u Strikeov ured kako bi mu on pomogao u istraživanju ubojstva za kojeg vjeruje da mu je svjedočio kao dijete. Mladić je vidno potresen i ne može se sjetiti mnogo detalja, no detektiva nešto jako zaintrigira u kod njega i želi preuzeti slučaj.

Prije nego što Strike nastavi s ispitivanjem Billy pobjegne iz njegovog ureda, a dok ga, s partnericom Robin pokušava pronaći, put ih dovede do tajnog mjesta unutar britanskog parlamenta, ali i zlokobne kuće daleko u prirodi.

"Tijekom svojevrsne labirintske istrage, Strikeov život daleko je od jednostavnog: njegova nova slava kao privatnog detektiva znači da više ne može raditi prikriveno kao nekoć, dok njegov odnos s bivšom pomoćnicom složeniji je nego ikad – Robin mu je sad neprocjenjiva u poslu, ali njihov privatni odnos je znatno zamršeniji", napominje se u najavi nove knjige.

J. K. Rowling, autorica uspješnice o Harryju Potteru i romana Prijevremeni izbori, odlučila je pisati kriminalističke romane s obzirom da kao čitateljica obožava taj žanr. Pseudonim je odabrala kako ju se ne bi prosuđivalo prema njenom dotadašnjem radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 17:40