OPROŠTAJ OD VELIKANA

Stanković se od Mandića oprostio pjesmom, Banović: ‘Nitko nije bio kao on! Adio, gromado!

Igor Mandić

 Boris Kovacev/Cropix
Aleksandar Stanković oprostio se pjesmom od prije deset godina ‘Igor Mandić na Mjesecu‘

Od Igora Mandića, poznatog pisca, prevoditelja, esejista, književnog kritičara koji je umro u nedjelju u Zagrebu u 83. godini života, opraštaju se njegovi mnogi kolege i preko društvenih mreža. Snježana Banović, redateljica, spisateljica i redovita profesorica na Odsjeku Produkcije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, tako je na Facebooku napisala: "Otišao je Igor, jedan od najhrabrijih istraživača nepoznatih krajeva u pustinji (našeg) duha ikad. The IGOR.

Svaki susret s njim ostat će nezaboravan i nema načina dovoljno zahvaliti na tom njegovom opjevanom cinizmu, na svakoj zgodi i epizodi, na svakom slovu koji je izgovorio i napisao, na podršci. Makar se ponekad i ne slagali (npr. o tome kako se spravljaju i poslužuju puževi a la bourgogne ili o istinskoj vrijednosti Krležine "Lede", pokojoj feminističkoj temi itd.), uvijek smo se grohotom smijali jer je u svemu, baš u svemu čime se bavio bio naprosto - neodoljiv. Hedonist bez dlake na jeziku, kakav je bio cijeli svoj izuzetni, sretni, ali i nesretni život zbog gubitka koji je nemoguće preboljeti, otišao je u stilu - nakon fine papice i šampanjca. Ma, nitko nije znao toliko o svečanosti života i literature u isti čas. Nitko kao on! Zbogom, "Malenkosti", adio, gromado! Najdublja sućut njegovoj najdražoj Slavici, nemoguće mi je zamisliti jedno od njih bez onog drugog.

Pero Kvesić: se oprostio fotografijom uz koju stoji: "jedan od prvih razgovora s Igorom Mandićem, 1969. godina, fotografirao pokojni Rip Ivan Picer"

Novinar i urednik Ivan Salečić napisao je: "Počivaj u miru, Igor Mandić. Nismo se bas dobro znali, on je ipak bio prijatelj mog starog, moja generacija bila je Ada. Suradnja je bila poslovna, neko vrijeme čak je pisao u rubrici koju sam ja kao uređivao. Nakon sto mi je tjednima slao duplo duže tekstove nego sto smo se dogovorili, jednom, kad zaista nisam imao izbora, njegov sam tekst skratio za pola - na dogovorenu duzinu - i poslao u print. E, kad sam preživio taj telefonski poziv, nakon objave, preživjet ću sve. Godinama me nije htio ni pozdraviti. Sori još jednom na tome. Tužan sam sto je umro, ili se s njim nisam slagao uopće, ili sam se slagao totalno. Ovom smrću pucaju neke od zadnjih preostalih spona Hrvata s mozgom".

Voditelj "Nedjeljom u 2" Aleksandar Stanković oprostio kod kojeg je bio gost, oprostio se se pjesmom koju mu je napisao prije deset godina, a čiji je naziv "Igor Mandić na Mjesecu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:46