SANJA SRDIĆ JUNGIĆ

'Statirala sam na setu 'Igre prijestolja' i to iskustvo iskoristila za radnju knjige'

Sanja Srdić Jungić
 Tomislav Krišto / CROPIX
Autorica otkriva kako je došla na ideju za priču čiji su glavni junaci slavni glumac i obična djevojka te što ju je navelo da uzme godišnji i ode na snimanje u Dubrovnik

Sanja Srdić Jungić napisala je roman “Zvijezde među nama”, radnja kojega se događa u Dubrovniku za vrijeme snimanja “Igre prijestolja”. I sama je bila statistica na snimanju serije, u to doba uzela godišnji odmor u marketinškoj tvrtki da bi otišla na set, statirati.

“Oduvijek me zanimalo kako bi mogla funkcionirati veza između osobe koja nije u šoubizu i osobe kojoj je to životni stil, postoji li ljubomora prema drugim glumcima kada tvoja voljena osoba snima škakljive scene, kako se nositi s obožavateljima…

Zagonetni glumac

Mnogi ovih dana pričaju o prekidu poznatog glumca i manekenke te ljubavnom trokutu s pjevačicom, a mene je uvijek interesiralo koliko su takve priče istinite, a koliko služe za promociju filma ili serije u kojima se te osobe nalaze. Kako je ključan dio mog romana upoznavanje slavnog glumca Lucasa Wintera s običnom djevojkom, Hrvaticom Norom, morala sam osmisliti i okruženje u kojem bi se oni upoznali, a tu je dobro poslužila inspiracija koju sam spomenula – moje vlastito statiranje. Tako je Nora postala statistica i dobila šansu da upozna svog tinejdžerskog idola”, kaže Sanja Srdić Jungić.

Tko je slavni glumac koji se pojavljuje u ovoj knjizi?

“To je jedna od stvari koje još krijem kao zmija noge. Istina je da je lik Lucasa Wintera, barem fizički, baziran na jednom glumcu kojeg sam dugo rado gledala u filmovima i serijama, no izbjegavam otkriti o kome se radi, i to iz dva razloga. Nije mi gušt upropastiti nekome maštu i uzbuđenje oko romana, stoga mi je draže da svaki moj čitatelj sam osmisli svog Lucasa, a s druge strane uvijek mi je simpatično kad čitatelji nagađaju tko bi to mogao biti.”

Poseban svijet

Govoreći o vlastitom iskustvu statiranja u seriji, kaže: “Svima oko mene bilo je jako neobično što sam se odlučila potegnuti od Zagreba do Dubrovnika, prvo na kasting, a potom i na statiranje zbog jedne ‘obične serije’. No, ‘Igra prijestolja’ meni nikad nije bila ‘samo serija’. Obožavateljica sam serijala ‘Pjesma leda i vatre’ još od puberteta, a seriju sam zavoljela od prve epizode, stoga nije bilo govora da se ne okušam i na setu serije.

Nisam dala da me mišljenje okoline pokoleba pa sam našla tri djevojke koje su razmišljale slično kao ja i sve četiri na kraju smo statirale u seriji. To je iskustvo teško približiti nekome tko nije zagriženi fan bilo koje serije ili tko nikad nije bio na statiranju. Na snimanju, šminki i frizuri statisti nerijetko provedu više od dvanaest sati, pa set za njih vrlo brzo postane poseban svijet i nije se teško uživjeti u ulogu zbog mnoštva rekvizita, čak i kad je riječ o seriji sa zmajevima.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:49