KVADRATURA

Stephanie Jamnicky: Slušatelji su mislili da u drami o Momčilu Popadiću čuju Smoju, no bila je to samo vješta interpretacija našeg glumca

Stephanie Jamnicky

 Ivan Posavec
Stephanie Jamnicky, koja je na Hrvatskom radiju od 2002., lani je dobila Nagradu hrvatskog glumišta za režiju radiodrame "Continental 350"

Kad je Stephanie Jamnicky 2022. dobila Nagradu hrvatskog glumišta za režiju radiodrame "Continental 350", radilo se o rekonstrukciji života i duha Momčila Popadića, zaboravljenog korčulanskog pjesnika i novinara. "Slušatelji su mislili da smo radili dokumentarac, da smo iskopali arhivske snimke intervjua Ivice Vidovića i Miljenka Smoje, a radilo se samo o vještoj interpretaciji Marinka Prge i Zorana Čubrila, na tekst Lade Martinac Kralj."

Na Hrvatskom radiju je od 2002. Diplomirala je kazališnu režiju u klasi Georgija Para, no nakon asistentura i režija u HNK-ovima, otvorio joj se veći prostor u eteru. Tako je snimila niz drama koje obilaze festivale i nastavljaju tradiciju naše radio drame, žanra koji je slavu u inozemstvu izgradio još 60-ih godina prošlog stoljeća. Na HRT-u radio drame nisu najpopularnije, ali su svakako najvrednije što ta kuća kontinuirano proizvodi. I - imaju vjernu publiku.

U dva navrata bila je ravnateljica Festivala radiodrame Prix Marulić, koji se održava u svibnju na Hvaru. Prije toga je i sama dobila glavnu nagradu za emisiju Glagoljon. "Poigrali smo se glagoljskim abecedarijem i mnemotehničkim tehnikom koju je Konstantin osmislio da bi ljudi naučili ta slova". S istom je dramom nagrađena i u Rumunjskoj.

Ove je godine, pak, u predselekciji za Prix Marulić. "Od 76 radio drama sa svih strana svijeta, odabrali smo niti pola koje ćemo tamo slušati po crkvama, samostanima, na Fortici i kazalištu."

Stephie se bavi i djecom, čita priče po bolnicama, školarce podučava tajnama radio zanata i žirira za LiDraNo, a upravo montira radio igru za djecu urednice Nives Madunić Barišić.

"Uživam raditi dječje emisije, kao mala sam voljela bajke, mitove i fantastiku. Zvukom se može čarati. Bajka je samo metafora za nešto čime se srećemo svaki dan. Ponekad imajući sve, zaboravimo što stvarno trebamo i želimo."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:11